online media | онлайн медия

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА: "ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА ГЕРОИТЕ НА СЪЕДИНЕНИЕТО!"

7 Септември 2020г.

На 6-ти септември вечерта в Пловдив бе отбелязано едно от най-значимите събития в българската история – 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства заедно с народни представители на тържествената заря-проверка на пл. „Съединение”.

Ето и приветствието на Караянчева:

"Честит празник, скъпи сънародници!

Днес отбелязваме една бележита дата, която след 135 години продължава да ни вълнува и да ни изпълва с гордост и самочувствие – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тя е яркото доказателство, че можем да сме единни, когато защитаваме националните си интереси.
Това е един от малкото моменти в нашата история, когато българският народ се явява единен. Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството.
От дистанцията на времето ние сме длъжни да прочетем задълбочено поуките и уроците от Съединението. България е успявала винаги тогава, когато е била единна. И днес този акт ни дава ценен урок – как националните цели могат да са над всичко, да ги подкрепят всички без оглед на партийните пристрастия, без политически сметки и лични изгоди.
Съединението е дело на целокупния български народ. Един народ, който успя да докаже пред Европа своите морални, военни, политически, национални качества, да защити своето право, своето достойно място в голямото европейско семейство.
Дълбок поклон пред паметта и делото на героите от Съединението! Да живее България!"
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg