online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

"ВУЙЧО ВАНЬО" СЕ ЗАВРЪЩА В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

23 Февруари 2020г.
Автор: Иван Върбанов

Нестихващи, сърдечни и дълги бяха аплодисментите на предпремиерното представление на "Вуйчо Ваньо", което бе представено на 20-ти февруари 2020 г. на Камерна сцена в Народния театър "Иван Вазов".

Постановката и сценичната версия на изключителната пиеса на легендарния руски писател и драматург - Антон Павлович Чехов, са дело на Николай Ламбрев, който формулира спектакъла така: "Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо".

Пиесата - превърнала се в класическо произведение на световната литература, пресъздава сцени от селския живот. На пръв поглед - скучен и прост, но изтъкан от драми, страсти, преплитане на съдби, любов, разочарования, подлост, егоизъм. Гениалният Чехов е обичал да дава указания за разкодиране на посланията в пиесите си с думите: "Четете! Там всичко е написано!", а творчеството му е изтъкано от многообразни лабиринти и слоеве от преживявания, многопосочна смисловост и многоплановост на сюжети, контрастна динамика в отношенията на персонажите.

Представлението на Николай Ламбрев надгражда драматургията и проектира популярното заглавие на Чехов в съвременна и модерна плоскост. През цялото време, паралелно със сценичното действие, живее и съществува друго визуално измерение - видеосюжети, които допълват действието и доразкриват характерите на героите. Естетиката се пречупва и слива в единна проекция на новото и старото като сравнения на символи в действието -  старата пишеща машина, на която пише Войницки е редом с лалптоп, с  който борави лекарят Астров, за да покаже чертежи на Елена Андреевна. Възрастната вдовица Мария Василевна чете книги, пие чай, а после ... пише SMS-и и говори на немски от своя айфон.  Във версията на Ламбрев главните персонажи дори запяват песни, които са на основата на авторската музика на Дони и текстове на режисьора - постановчик. 

Един тежък, драматичен спектакъл - от гледна точка на съпреживяването на историята, сливането на публиката с емоциите, полетите и краховете на героите, очакванията и симпатиите към сюжетната линия и насладата от актьорските интерпретации. Открояващо се ярко и силно присъствие на Дарин Ангелов, естетичен и отлично дозиран в развитие образ на Илиана Коджабашева,  равностойно партниране на Деян Ангелов, стабилно  присъствие на Валентин Ганев. Пъстри, характерни образи и многотонално наситени са героите на Стефан Къшев, Ева Данаилова и причудливият персонаж на Милена Атанасова. 

Очарователен, модерен прочит, който показва адекватно на съвременността и стилистиката на новото време вечния сюжет на Чехов. Пиесата, която трае почти 2 часа, се гледа на един дъх и те държи прикован към сцената. Действието е динамично, а актьорската игра - завладяваща. Режисьорското решение е с непрекъснато надграждане и наслагване на нови и нови изненади в представлението, което провокира сетивата по време на възприемането на цялото представление.

Любопитно е завръщането на талантливия актьор Васил Ряхов като дипломант по режисура. Той е натоварен с две задачи: да бъде асистент - режисьор на спектакъла, а и да изпълни поддържащата роля на Ефим, персонаж, който дискретно присъства, домакинства, наблюдава и отвежда епизоди от действието.

Публиката прие възторжено и сърдечно предпремиерата.
След като видите спектакъла, ще си спомняте дълго време за него.

Сигурен съм в успеха на най-новата, пета поред, постановка на "Вуйчо Ваньо" в Народния театър.

На добър час и дълъг сценичен живот на представлението!

След премиерите, които се състояха на 21-ви и 22-ри февруари, следващите дати са планирани на: 26-и февруари, 5-и и 19-ти март, 9-и, 14-ти  и 28-и април.

Участват: ДАРИН АНГЕЛОВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, ВАЛЕНТИН ГАНЕВ, ИЛИАНА КОДЖАБАШЕВА, ЕВА ДАНАИЛОВА, МИЛЕНА АТАНАСОВА, ВИКТОРИЯ КОЛЕВА, СТЕФАН КЪШЕВ, ВАСИЛ РЯХОВ

Постановка и сценична версия:
Николай Ламбрев-Михайловски
Превод от руски - Иван Николов
Сценография и костюми – Чайка Петрушева
Музика – Добрин Векилов-Дони
Художествено осветление - Лальо Христов
Асистент на режисьора - Васил Ряхов
Мултимедия – Слави Георгиев
Драматург на постановката - Светлана Панчева
Втори асистент-режисьор - Ирина Иванова
Художник на плаката и програмата - Янина Петрова
Музикални изпълнения: пиано - Йоана Ламбрева, виолончело - Дарин Ламбрев.
Текст на песните: Николай Ламбрев-Михайловски
Фотограф: Божидар Марков
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg