online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ПРЕДИЗБОРНО! КАБИНЕТЪТ ОТПУСКА ПАРИ ЗА ПАТРИАРШИЯТА, СТОЛИЧНА ОБЩИНА, МУЗИКАНТИТЕ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА, ПЕНСИОНЕРИТЕ, ОТБРАНАТА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

11 Март 2021г.

Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов

Правителството, начело с Бойко Борисов, взе пакет от решения и предостави масирано финансова подкрепа, както следва за:


3 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ

3 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание на Българската православна църква – Българска патриаршия. Средствата се предоставят за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. С тях ще се реновира сградата на бившата Семинария, която е в изключително лошо състояние.

ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ ПО 15 000 - 20 000 НА ДЕН?

 „Пандемията е в цялата си сила в Европа и света. Много притеснително е, че новите варианти на коронавируса заразяват много по-бързо и по-млади хора. От днес отново ще ваксинираме по 15 000-20 000 желаещи на ден и с още един месец търпение най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът отпусна 7 милиона лева за осигуряването на лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектант за борбата с пандемията от COVID-19.

Премиерът Борисов отбеляза, че допълнителните мерки, които областните щабове ще приложат локално в червените зони на страната с висока заболеваемост от COVID-19, ще доведат до нормализиране на ситуацията.

„Толкова либерални мерки като в България никъде не е имало. Това, че сме разрешили по-свободен начин на живот – нормален начин на живот, не означава, че не трябва да се пазим, да внимаваме, да не носим маските или че не трябва да се събираме на големи групи от хора“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да създаде такава организация, че да не остане нито една болница или поликлиника без необходимите предпазни средства. С отпуснатите днес средства от Министерския съвет се гарантира осигуряването им в достатъчни количества. „Нека продължим да пазим своето здраве и здравето на другите, така ще се справим с пандемията“, призова премиерът Борисов.

10 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

10 милиона лева предостави правителството на днешното си редовно заседание на Столичната община за реализирането на инвестиционни проекти. „В тази безпрецедентна ситуация подкрепата от Министерския съвет ни дава възможност да се справим с предизвикателствата, без да натоварваме гражданите на София“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза, че с финансовата помощ се отпускат средства за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди, за улично осветление, светофарни уредби, релсов път, за развитие на системата за видеонаблюдение, за реконструкция на сграда на детска поликлиника и за придобиване на софтуер. Кметът Фандъкова изтъкна, че благодарение на помощта на държавата общината ще пренасочи от бюджета си средства за градския транспорт, който има нужда от подкрепа заради намаления пътникопоток вследствие от пандемията. В рамките на заседанието на Министерския съвет кметът Фандъкова информира премиера Бойко Борисов, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е подписала договор за изработване на Подробен устройствен план на Околовръстния път в участъка от АМ „Струма“ до булевард „Цар Борис III“. Контрактът ще позволи на агенцията като възложител да обяви процедура за избор на изпълнител на разширяването в този участък на Софийския околовръстен път. „Институциите работят много активно, защото софиянци очакват и тази отсечка, която действително е много трудна и скъпа, но завършването й ще облекчи движението“, акцентира премиерът Борисов. Министър-председателят изтъкна, че разширяването на участъка на Околовръстното шосе от квартал „Младост“ до АМ "Тракия" е в напреднала фаза. „Така, както бяхме поели ангажимент, ще пуснем движението по отсечката през март“, каза още министър- председателят Бойко Борисов.
 
ПО 5 МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ ЗА МУЗИКАНТИТЕ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА

Изпълняваме поетия ангажимент и осигуряваме средствата, с които ще подпомогнем с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях музикалните творци на свободна практика у нас в условията на пандемия, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на днешното заседание на Министерския съвет. Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата в размер на 4 267 250 лв. за финансова подкрепа на програми и проекти за подпомагане на индивидуални артисти-изпълнители, упражняващи свободни професии в областта на музикалното изкуство. Министърът на културата Боил Банов изтъкна, че средствата ще бъдат предоставени чрез Национален фонд „Култура" и за тях ще се кандидатства. „Няма никакви предварителни списъци. Всички могат да подадат своите документи“, отбеляза министър Банов. По думите му отпуснатите от правителството средства са сериозна глътка въздух, която дава възможност на музикантите да продължат да развиват творческа дейност.

НАД 2 МИЛИОНА ЛЕВА КЪМ ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ДОБАВКИ

Приблизително 2 100 000 пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си за месец април. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. За изплащането на добавките за месец април правителството ще отпусне допълнителни 105 000 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г. Изплащането на добавка от 50 лв. към пенсиите всеки месец започна през август 2020 г. То е стъпка за подкрепа на пенсионерите, планирана в пакета със социално-икономически мерки на правителството.

И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА СЕ КЛАСИРА ЗА ОЩЕ ПАРИ - 28 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА Т-72

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 28 719 472 лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г., за извършване на второ авансово плащане по договор за реализация на инвестиционен проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски". Реализирането на инвестиционния проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски" ще способства за придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности. 10 март 2021 С реализирането на проекта ще се преодолее технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост. В допълнение, проектът ще способства за изграждане на способностите на декларираната в НАТО бригада от „тежък" тип. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на системата за колективна сигурност на Алианса. 

7 МИЛИОНА ОЩЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - ЗА ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА, МЕД ИЗДЕЛИЯ, ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ И ДЕЗИНФЕКТАНТИ

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 7 млн. лв., с които да бъдат осигурени лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектант за борбата с пандемията от COVID-19. На база анализ за изразходваните количества за предходни периоди е установено, че наличностите от лични предпазни средства и материали в склада и тези, които вече са предоставени на лечебните заведения към 01.02.2021 г., биха били достатъчни за период от около два месеца при тези нива на заболеваемост и при настоящото потребление. За да бъдат обезпечени потребностите на здравната система, ще бъдат закупени лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектант, вкл. и за резерв, на стойност около 7 000 000 лв.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg