online media | онлайн медия

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕДЛАГА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С КОРОНАВИРУСА

13 Март 2020г.
Нюз БГ Репортер, 13.03.2020, София | Премиерът Борисов подчерта, че всички мерки във връзка с коронавируса не дават резултат в една област - неспазването на карантината. 

"Взехме решение - на основание чл. 84, т.12 от Конституцията на Република България и във връзка с разрастващата се епидемия, която нараства в геометрична прогресия, Министерски съвет предлага на Народното събрание да бъде обявено ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ във връзка с този вирус", обяви министър-председателят.

По думите на Борисов това трябва да даде възможност да бъдат затваряне училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции. Да бъде дадена възможност на областните управители и кметовете, както и на министрите - всеки в своя ресор, да направят всичко необходимо. 

Министър-председателят препоръча на Министерство на външните работи всяка минута да актуализира информацията за забрана за гражданите да пътуват от България към други страни, а Министерство на здравеопазването да указва от кои държави не могат да влизат граждани в страната. Да бъдат маркирани и държавите, за които има съмнения и се очаква, че ще има подобна забрана. 

"Дисциплината и мобилизацията на нацията единствено могат да ни помогнат в тази ситуация", подчерта Бойко Борисов. 

Спорът е един: Колко твърди да са мерките?
Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът не събира приходи, очакваната загуба може да достигне минимум 3 милиарда лева.

Всички предложения на Министерски съвет идват на базата на изказаните експертни мнения от Кризисния щаб. "Размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти това, което имаме към момента. Ударът е към туризма, авиокомпаниите, малки и средни предприятия. Трудно събираме пари, защото сега потреблението рязко пада", заяви Борисов и попита: "Дали сега, когато пада цената на газа има ли спад в цената на свързаните производства реципрочно на ситуацията, в която цените се вдигат във връзка с покачване на цената на синьото гориво. А защо сега няма спад на цените на производствата и продуктите?"

Борисов каза, че обмисля възможността за въвеждане на промени в Закона на здравето в посока на предвиждането от законодателя на налагането на глоби за онези, които не спазват мерките за безопасност и така излагат на опасност здравето на другите хора. 

"17 дни е инкубационният период и заразяването според науката, а един човек контактува средно с 800 души", констатира Премиерът. "Той не знае, че е болен . Смятайте защо е тази геометрична прогресия. Паниката е като никога досега!".

Всички медицински екипи ще получат допълнителни средства за труда си, увери Борисов. Министерствата на финансите и на здравеопазването ще калкулират допълнителна пътека за коронавируса. 

<редактор: Иван Върбанов>
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg