online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Правителството отпусна 3 милиона за КОВИД-проекти и 10 милиона за годишната програма на Фонд "Научни изследвания" на БАН

1 Април 2021г.
Нюз БГ Репортер

Правителството отпусна финансова подкрепа в размер на до 13 100 000 лева, с които ще бъдат финансирани проекти от конкурса на Фонд „Научни изследвания“ за фундаментални изследвания, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от COVID-19.

Премиерът посочи още, че част от средствата са предвидени и за изпълнението на годишната програма на Фонда за 2021 г.

Председателят на БАН - акад. Юлиан Ревалски, постави акцент върху ползите от финансирането на фундаменталните научни изследвания на проектен принцип. „Те са в основата на приложните и иновационните изследвания“, каза Ревалски.

Необходимите средства за финансиране на конкурсните проекти, свързани с COVID-19, са в размер на 3 100 000 лв. Наред с тях се отпускат до 10 000 000 лв. за изпълнението на годишната програма на Фонда в по-голям обем. С тях ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения. 

Очаква се в резултат от изпълнението на проектите да се постигне повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, по-интензивни връзки между науката, образованието, бизнеса и обществото, както и участие на български учени в международни проекти.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg