online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ПОЧИНА МИРЕЛА ФРЕНИ

9 Февруари 2020г.
Нюз БГ Репортер

Мирела Френи -  една от най-големите оперни певици на всички времена, е починала. Информацията бе потвърдена за Нюз БГ Репортер от няколко източника.

Известният сопран е починала след продължителна болест в дома си в Модена, заобиколена от обичта на семейството си и най-близките си приятели. На 27 февруари Маестрата щеше да навърши 84 години.

Съобщението за смъртта на Френи бе оповестено около 19 часа на 8 февруари от семейството, според което кончината на великата певица е настъпила след дълъг период на болест.

Родена в Модена на 27 февруари 1935 г., Френи дебютира на почти 20 години на 3 февруари 1955 г. в ролята на Микаела в Кармен в Teatro Comunale в родния й град.

От този момент започва възходящата й необикновена кариера, която я отвежда на сцените на най-големите театри в света: Миланската Ла Скала, Метрополитън в Ню Йорк, Парижката опера, Московския Болшой, Ковънт Гардън в Лондон, Държавната опера -  Виена, Залцбургския Фестшпилхаус, Буенос Айрес, Вашингтонската опера, Националния театър в Токио - това са само една малка част от тях.

Нейният певчески път е повече от петдесет години, като започва като започва като леко сопрано /моцартино/ през лирично сопрано и с времето съзрява до драматични роли и вокални партии. Мирела Френи е една от най-ярките и виртуозни певици на световната оперна сцена.

Невъзможно е да се изброят всички постановки, в които оживяват претворените от Френи роли, но сред диригентите и режисьорите работили с нея са: Херберт фон Караян, Карло Мария Джулини, Жорж Претр, Ерих Клайбер, Джордж Шолти, Клаудио Абадо, Джузепе Синополи, Рикардо Мути, Сейджи Озава,  Лукино Висконти, Джорджо Стрелер, Франко Дзефирели, Лука Ронкони, Жан- Луи Баро, Жан-Пиер Понел ...

Има огромна звукозаписна продукция и множество радио и телевизионни и филмови записи. Все още в разгара на кариерата си, през 2005 г., решава да се оттегли и да напусне  сцената, за да се посвети на преподаването на оперно пеене. Удостоена е с множество награди: "Рицар на Големия кръст на италианската държава", знакът на "Почетния легион" във Франция, честта да бъде  Камерзенгерин в Австрия и Германия, почетен професор на Университета в Болоня, почетен професор на Академия "Санта Чечилия", кметовете на Маями и Ню Йорк й подариха ключовете от градовете, университетът в Пиза я направи Доктор хонорис кауза по чужди езици и литература, има "Оскар" за опера във Верона, носител е на световната награда за класическа "Мидем" в Кан.

През 2005 г. Нюйоркската Метрополитън опера организира Гала, за да отбележи  40-годишния юбилей на Мирела Френи от дебюта й в този театър и 50-годишната й кариера. През 2015 г. Миланската Ла Скала и Teatro Pavaroti в Модена посветиха специална вечер в нейна чест по случай 80-годишнината на певицата.

Операта и световната музикална култура загубиха изключителна певица, артист и човек с голямо сърце и огромен принос за музикалното изкуство.

Поклон пред паметта й.

Мирела, ти оставаш във вечността!

Аплодисменти!
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg