online media | онлайн медия

ПОСЛАНИК ЯМИРА КУЕТО: "ДНЕС Е НАЙ-ВАЖНО ДА ТЪРСИМ ПЪТИЩА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА КУБИНСКИЯ НАРОД И ОТВАРЯНЕТО НА СТРАНАТА!"

11 Септември 2019г.
Автор: Иван Върбанов

Днес е най-важно да намерим пътищата за оцеляването на кубинския народ – с мъдрост и ум. Това каза посланичката на Куба у нас Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиан по време на медийно събитие в Пресклуб „Журналист”. Проявата, на която журналистката Къдринка Къдринова разказа с фото- и видеокадри за последното си пътуване до Острова на свободата, бе и по повод предстоящото честване на 500-годишнината от основаването на столицата Хавана.

„Журналистиката е много важна. Благодарна съм на Къдринка, че показа един красив свят в своята презентация, поднесена със сърце и душа. Но, истината е, че в реалността има и много от другата истина – болка и трудности, пред които са изправени днес гражданите на Куба. За съжаление санкциите срещу страната ни са жестоки, а снимката на самотното пристанище, от което, за съжаление, отсъстват струпаните чуждестранните туристически круизни лайнери и търговски кораби, се превърна в мрачен символ на опустошителната блокада срещу Куба. Нашите правителства (кубинското и българското – бел. ред.) днес са много отдалечени поради политическата конюнктура, но връзката и обичта между нашите два народа е силна и непрестанна. Поколения българи и кубинци поддържат отлични топли и дружески отношения – между колеги, семейства, приятели, партньори”, заяви развълнувано и сърдечно посланик Каридад Милиан.

„В посолството ни сме само двама дипломати – аз и съпругът ми. Но, Куба се радва на десетки почетни посланици на страната ни – това са всички приятели, журналистите, които пишат по въпросите и темите, свързани с републиката ни, всички хора, които ни подкрепят. Благодаря Ви, че Ви има!” С тези чувствени и откровени думи посланик Каридад Милиан се обърна към присъстващите в Пресклуб „Журналист”. Г-жа Милиан бе поздравена лично от Снежана Тодорова - Председател на УС на Съюза на българските журналисти.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз се ангажира с подкрепа за Куба по отношение на развитието на икономиката на страната. Тази позиция бе декларирана от върховния представител на ЕС – Федерика Могерини, цитирана от световните информационни агенции. Изявлението идва на фона на труден момент, в който САЩ стегна примката на санкции за островната република с идеята за „реформи” под натиск. Преди дни Вашингтон атакува Перлата на Карибите с ограничения и рестрикции на паричните преводи, които американците могат да правят чрез транзакции към Куба.

Сега всички очакват отварянето на страната, за да може да бъде преодоляно блокирането и най-вече в сферите на инвестиции, търговия и туризъм. След смяната на новите генерации – в това число и в ръководството на страната, Куба е изправена пред намирането на верните пътища за постигане на икономическа модернизация в трудната среда. Великобритания и ЕС разкритикуваха американския закон, позволяващ на граждани на САЩ да съдят чуждестранни компании и лица, използващи собственост в Куба, конфискувана от правителството.

500 –годишнината на Хавана ще бъде отбелязана на 16 ноември с тържества, които ще траят 12 дни. Тя е третата столица на Куба след Баракоа (1511) и Сантяго де Куба (1515).

Хавана се слави като градът на Ърнест Хемингуей. Американският писател живее там повече три десетилетия и пише някои от придобилите световна слава романи именно в столицата на Куба. Сред тях е и „Старецът и морето“.

Фидел Кастро е бил един от най-големите почитатели на Хемингуей, като двамата дори са ходили на риба заедно. След края на революцията през 1959 г. Кастро позволява в страната да останат две неща с американски произход – спомените за писателя и големите американски коли. Както пурите и рома, те се превръщат в едни от символите на Куба.

В знак на признателност към работата и приноса на Къдринка Къдринова – председател на Сдружението на испаноговорящите журналисти, посланик Каридад Милиан й подари уникална марка парфюм, изработен в лимитирани количества като сувенир в чест на отбелязването на половин вековната годишнина на Хавана. ВИП-подаръкът се връчва само на посланици и дипломати. <Нюз БГ Репортер>
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg