ONLINE MEDIA | ОНЛАЙН МЕДИЯ

Посланик Мануел Корчек: „Двустранното търговско-икономическо сътрудничество е в непрекъснат подем!”

26 Февруари 2019г.
Посланик Мануел Корчек: „Двустранното търговско-икономическо сътрудничество е в непрекъснат подем!” 

Автор: Иван Върбанов

София, 26-02-2019, Специално за The News BG Reproter и classa.bg | Търговско-икономическите отношения между България и Словакия продължават да се развиват възходящо. Двустранният търговския оборот за 2018 г. е над 6,000 млн. евро. Радостно е, че словашкият език се преподава в университетите в Търново и София. Това каза по време на среща с медиите посланикът на Словашката република у нас – Н. Пр. Мануел Корчек.

По отношение на търговските връзки между България и Словакия посланик Мануел Корчек подчерта, че стоките, които страната му изнася в България са: комуникационна техника /телефони, телевизори и др./, а 10% от износния обмен е на автомобили /Фолцваген, Пежо, Киа, Ландровер, Ягуар/. В Словакия се произвеждат годишно около 1 млн. автомобила.

Дипломатът уточни, че Словакия внася от България основно компоненти за производството на електроника /кабели, чипове/ и автомобилостроенето.

Н.Пр.Корчек изрази своята надежда, че показателите на сътрудничеството в областта на туризма е необходимо да нарастват, особено на фона, че в Словакия няма море.

Посланик Корчек съобщи, че на 8 октомври в София ще се проведе конференция на тема "Развитие на бизнеса", която е инициирана съвместно от УНСС и Икономическия университет в Братислава. На форума ще бъдат представени словашки фирми.

По отношение на културния обмен предстои участие на Словакия в София филм фест, а така също и изложба на музикални инструменти в Етнографския музей в Пловдив.

ВЪНШНА ПОЛИТИКА И ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

Словакия е ротационен председател на Вишеградската четворка и OSSE /Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа/ посланик Мануел Корчек открои подкрепата за активен политически диалог между държавите. "Искаме да дадем своя принос за подобряване живота на хората, живеещи в конфликтни области", посочи Н. Пр. Корчек. 


По думите му е необходимо да бъде намерена единна визия за бъдещото развитие на общността. Теми като интегрирането на националните малцинства, борбата с радикализацията, стимулирането на доверието на младите хора към правовата държава, са сред значимите приоритети на държавното ръководство.

Сред една от каузите Мануел Корчек посочи идеята мисия от наблюдатели в Украйна да получи подкрепа от ЕС.

По линия на председателството на Вишеградската четворка в България ще бъдат проведени още филмов фестивал и среща за архитектурно развитие на градовете.

ЦЕЛИ И МИСИЯ НА ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА

"Бихме искали да премахнем различията между новите и старите страни-членки в ЕС. Подкрепяме ротацията на председателството на Съвета на ЕС. Вишеградската четворка не бива да бъде изключвана от общите европейски решения. Четворката е платформа за консултации и то с отправна точка на формиране на позиции с принос към намирането на общи европейски решения", коментира Мануел Корчек.

Дипломатът посочи, че търговско-икономическият обмен между страните от Вишеградската група и Германия е в пъти по-голям, отколкото този между Германия и Франция.

"Всяка държава има право на свое мнение. Словакия се застъпва и следва европейските решения. Считам, че Четворката има свой принос за постигане на консенсус в ЕС, което е в пряка зависимост и от диалога между лидерите”, заяви посланик Корчек. 

РАЗСЛЕДВАНЕТО НА УБИЙСТВОТО НА ЯН КУЦИАК ПРОДЪЛЖАВА

По повод на убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница словашкият дипломат коментира: "Това престъпление дълбоко засегна Словакия. Хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират, а полицията, прокуратура и службите поискаха помощ от европейските институции. Към момента в затвора са четирима души с обвинение, че са поръчали и или извършили убийството. Разследването продължава, като в обсега на разследването са и други лица. Убийството беше осъдено от всички национални институции. Журналистите в Словакия настояват за пълно разследване на случая. Те продължават делото на Куциак.”

МЕДИИ, ОТБРАНА И ВЪНШНИ РАБОТИ

В отговор на въпрос за състоянието на медийната система, Н. Пр. Мануел Корчек заяви, че държавните радио и телевизия в Словакия се издържат от таксите на гражданите. "Това осигурява независимостта на медиите от държавния бюджет. Частните медии се притежават от големи корпорации.”

Монуел Корчек посочи, че в областта на отбраната 20% от държавния бюджет се отделят за модернизация на армията.

По отношение на Венецуела Н.Пр. Корчек уточни, че позицията на страната му към момента остава непроменена и е в унисон с европейската. "Не признаваме президентските избори за легитимни и искаме нов вот, но при справедливи условия. Не признаваме нито Гуайдо, нито Мадуро. Нужна е помощта ни за превенция на хуманитарната криза. Не бива да се стига до ескалация на ситуацията. Външна интервенция или вмешателство във Венецуела са недопустими", заключи посланик Мануел Корчек.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg