Посланик Елеонора Митрофанова: "САЩ искат да изтласкат Русия от всички сфери в България"

4 Октомври 2021г.
Посланик Елеонора Митрофанова: "САЩ искат да изтласкат Русия от всички сфери в България"
The News BG Reporter, превод и редактор: Иван Върбанов

Посланикът на Русия в България - Елеонора Митрофанова, даде интервю пред РИА Новости за кореспондента в София Александра Дибижевой. Темата: перспективите на отношенията между Москва и София, особено в контекста на експулсирането на руски дипломати. Митрофанова прави анализ кой стои зад тези конфликти, а също така и има ли причини за опасение за евентуален отказ от руски газ. 

Посланик Митрофанова посочва, че в България сега има сериозна политическа криза. Доколкото това са третите парламентарни избори, а на предишните два не се е стигнало до договорка за формиране на правителство. Надява се, че компромис сега ще бъде намерен.

По отношение на започналия съдебен процес срещу лидерът на движение "Русофили" - Николай Малинов, главата на руската дипломатическа мисия коментира, че движението съществува достатъчно дълго като културно и неполитическо движение, което е организирало големи фестивали. След това, обяснява Елеонора Митрофанова, то се е превърнало в политическо. Няма голяма политическа подкрепа на парламентарните избори, констатира руският посланик. 

"Това, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации - обвинението е много сериозно, колкото сериозно, толкова и безпочвено, за съжаление, говори за това, че София провежда антируски курс", заявява за РИА НОВОСТИ Митрофанова.

"Достатъчно е да си спомним, че през 2019-2020 г. бяха изгонени девет дипломати. Сега ще бъдат проведени президентски избори в България, и в периода на президентската кампания - до 14 ноември тази година, заседание на съда няма да има. При условие, че той бъде регистриран като кандидат за президент. Първото заседание премина, то беше формално. Ние, като посолство наблюдаваме този процес, наш дипломат беше на заседанието на съда. Считаме обвиненията за безпочвени се надяваме, че съдът ще отсъди безпристрастно", обяснява Митрофанова в интервюто за руската агенция. 

В отговор на въпрос защо се увеличава броят на експулсираните руски дипломати през последните години посланик Митрофанова заявява:

"Мисля, че това е не съвсем самостоятелна история в София. Някой от големите братя стоят за тези прогонвания. Това, разбира се, са американците, които, видимо, са поставили задача Русия да бъде изтласкана от всички сфери на българския живот, което, според мен, е утопична цел, доколкото нас с България ни свързват мощни пластове на история, духовно родство, което не могат да бъда зачеркнати, нито променени. Това е православието и кирилицата, това е руско-турската война и Освобождението на България от турско иго. Трябва да бъде казано, че българите много трепетно се отнасят към паметта за тази война. В България има 670 паметника на героите от руско-турската война. Булеварди и улици на градове, кръстени на имена на герои, на руски герои от тези войни. Независимо от опитите да бъде пренаписана историята, независимо от днешната евроатлантическа ориентация на страната, тези мощни корени никога не позволяват на нашите народи да бъдат разделени. Не мисля, че ще отидем на такава степен на конфронтация да продължава изтласкването на руски дипломати. Надявам се, че тази страница е затворена, защото според нас тя е необоснована."

По повод на факта, че газовият оператор на България в края на август подписа договор за покупката на 20% акции в терминала за втечнен газ край Александруполис и вероятността страната ни да се откаже от руски газ през следващите няколко години Митрофанова изразява следната позиция: 

"Считам, че основание за такива опасения няма. Защото това е много скъп газ. Особено в условията на вдигането на цените до такива космически висоти стабилните дългосрочни контакти за битовите потребители имат огромно значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ, и смятам, че здравия разум ще надделее. 

По темата с позицията на България за встъпването на Северна Македония в ЕС руската дипломатка казва:
"Историята на този въпрос е в миналите времена. Мисля, че повечето българи са убедени в своето историческо и генетическо единство с македонците. Затова всички въпроси, свързани със Северна Македония, имат силно вътрешнополитическо измерение. Предполагам, че под давление компромис ще бъде намерен.

Елеонора Митрофанова засяга в интервюто си и темата с визовия процес, като въпрос на взаимност и реципрочност. Подчертава, че консулските преговори са планирани в първото тримесечие на следващата година. "Към момента руските граждани, които пътуват често в България, получават годишни визи. Това, разбира се, не способства за увеличение на туристическия поток. Може да се договори вариант за издаване на електронни визи. Но, за това е необходимо специално оборудване в граничните пунктове, което към момента не е изградено", заключава Елеона Митрофанова. 
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.