ПЛАМЕН МАРКОВ ЗАПОЧНА РЕПЕТИЦИИ В ТЕАТЪР СОФИЯ В ИЗЦЯЛО ДАМСКА КОМПАНИЯ

22 Февруари 2022г.
ПЛАМЕН МАРКОВ ЗАПОЧНА РЕПЕТИЦИИ В ТЕАТЪР СОФИЯ В ИЗЦЯЛО ДАМСКА КОМПАНИЯ | The News BG Reporter ®
Текст: Иван Върбанов

Проф. Пламен Марков - един от доайените на съвременната театрална режисура, преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ и декан на факултет "Сценични изкуства" започна нов проект в Театър София.

Новата пиеса е "Горчивите сълзи на Петра Фон Кант".
Текстът е на Райнер Фасбинден, който критиците определят като един от провокативните режисьори във
Федералната република, а също така талантлив актьор и композитор.

Очакваме, че Марков ще доразвие и донадгради пиесата, която направи своя оригинална версия и сценична адаптация на заглавието. Той е известен с това, че въвежда нови текстове и сцени в пиесите, които поставя, осмисля и доизгражда сюжетните линии, наслагва нови пластове в образите, които създава първоначално авторът.

Дали ще се случи така и сега - предстои да видим ...

Марков се определя като режисьор - хамелеон, казва, че обича да прави различни неща, които го мобилизират да търси и да композира нови хоризонти в драматургията и сценичния разказ.

Пламен Марков е щастливец, защото на прага на месец март ще репетира с изцяло дамски състав: утвърдената звезда на театъра Лилия Маравиля, Лора Мутишева - която е и преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и ученичка на професор Марков, Милена Живкова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Неда Спасова и гостуващата Лидия Василева - също възпитаничка на проф. Марков, в момента студентка в неговия клас.

В пиесата се разказва за променящата сила на женските отношения, разкриват от Театър София, а в основата на разказа е историята за обречената страст на модната дизайнерка Петра фон Кант. Егоцентричната и истерична Петра се влюбва в хищната красавица Карин ...

Заглавието нашумява като пиеса, а след това се превръща във филмова класика от 70-те години на миналия век. „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ е признато за едно от безспорните върхови творчески постижения на Фасбиндер.

Художник на представлението ще бъде Марина Райчинова, музиката ще бъде на Калин Николов. Видео - Димитър Сарджев.

На добър час!
Сподели

Коментари

Изпрати