ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ПОДАДЕ ОСТАВКА, ПАРЛАМЕНТЪТ Я ГЛАСУВА

31 Юли 2019г.


София, 31.07.2019 г.

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество - Пламен Георгиев, подаде оставка. Предсрочното освобождаване на шефът на КПКОНПИ бе включено като точка от дневния ред на Народното събрание. Депутатите прекратиха правомощията на Георгиев с 120 гласа "За", трима - "Против" и трима "Въздържали се".

Оставката е била депозирана днес в канцеларията на Народното събрание, защото Георгиев е бил в отпуск, докато срещу него продължава проверката на данъчните и прокуратурата по казуса с терасата на жилището му.

На 4 април 2019 г. прокуратурата възложи на НАП извършването на пълна финансова и документна проверка на придобитото от Пламен Георгиев и  неговото семейство имущество за последните 6 години. "Данните от тези проверки вече са ясни и те категорично доказват, че закононарушения от моя страна няма. Детайлно бе изследван всеки лев, получен и разходван от мен и семейството ми за тези 6 години, както и пълната документация по купуването, ипотекирането и декларирането пред държавата на семейното ми жилище. Резултатите от тези проверки са поредното доказателство за това, че думи като „чест“, „морал“ и „законосъобразност“ не са просто клишета, а основата, на която се гради моят житейски и професионален път", коментира ексшефът на антикорупционната комисия.

Становището на Георгиев след приключените проверки е, че вече е категорично доказано следното: 

- Не е купувал евтино, а на пазарни цени и парите ми имат доказан произход.
- Не е купувал от свързани лица и не е използвал служебното си положение, за да получи по-ниска цена.
- Не е променял данъчни оценки.
- Терасата-покрив не е негова собственост, а обща част, неподлежаща на деклариране и не може да бъде предмет на прехвърлителни сделки и придобивна давност, съгласно тълкувателно решение № 34 от 15.VIII.1983 г. по гр. д. № 11/83 г., ОСГК, а фактът, че излаз към нея има само от купения от мен през 2017 г. имот, се дължи на архитектурен проект, одобрен през 2007 г. от главния архитект на община Слатина.
- Всички проверки на районната администрация, включително и по сигнали от 2012 г. ясно показват, че дори да има незаконни обекти върху терасата-покрив, строителството им е осъществено преди 2017 г. - т.е. преди Георгиев да придобие имота.
- Не е ипотекирал обща част – този факт бе потвърден и от официално съобщение на банката, на базата на договорната ипотека.

Самият Пламен Георгиев уточни, че проверка във връзка с имотното ми състояние никога не е извършвана от КПКОНПИ, а от НАП, по разпореждане на Прокуратурата на Република България.

В заключение Герогиев обясни мотивите си за подаването на оставката така: "Като председател на Комисията не мога да си позволя една „тераса“, хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания, дирижирана от засегнати от работата ми лица, да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ. Не мога да позволя и моето семейство да бъде подложено на подобни атаки, зад които не стоят факти и доказателства за закононарушения, а нечии финансови и политически интереси.  Именно затова взех решение да подам оставката си и да се оттегля. Правя го най-вече с надеждата, че това ще даде на Комисията нужното спокойствие да продължи и занапред битката си за върховенство на закона и възтържествуване на правдата, от която има нужда цялото общество".

Изрази надеждите си, че досегашните атаки няма да бъдат прехвърлени върху следващото ръководство на Комисията. 

Пред медиите Георгиев изрази намерението си, че в качеството си на прокурор ще се върне на работа в прокуратурата.

<Нюз БГ Репортер, ред. Иван Върбанов >
Сподели

Коментари

Изпрати