ПЕТКОВ ПРЕД КОВАЧЕВСКИ: НУЖЕН Е КОНСТРУКТИВЕН ДИАЛОГ, ДА НЕ ДОПУСКАМЕ ПРОВОКАЦИИ

23 Май 2022г.
1%20(1).jpg

2%20(1).jpg

Рим, 23 май 2022 г. / "Най-важното за правителството на България и за правителството на Република Северна Македония в този момент е да имаме конструктивен диалог, чрез който ще можем да продължим в посоката на добросъседство, която и двете страни искат. Не трябва да допускаме провокации да задават дневния ред на двустранните ни отношения."
Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си в Рим с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.
В разговора участваха още външните министри на двете държави Теодора Генчовска и Буяр Османи.
"Не сме се обвързвали с никакви срокове, обещахме си конструктивният тон да бъде запазен", отбеляза премиерът Петков и категорично опроверга всякакви слухове за еднолични или едностранни решения, почиващи на невярна информация.
Българският министър-председател посочи, че пред своя колега от Република Северна Македония също е подчертал, че у нас последният мандат за каквото и да било решение по темата е на Народното събрание.
Премиерът Кирил Петков посочи още желанието на правителството да има широк консенсус относно Република Северна Македoния и изтъкна, че се надява да бъде свикан КСНС.
Министър-председателят изрази готовност да разговаря с президента Румен Радев и добави, че свикването на КСНС е добра следваща стъпка, на която ще може да бъде обсъдено постигнатото за изминалите шест месеца.

ЗА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА

"Свикването на КСНС е необходимо, за да бъде отчетен прогресът по диалога между България и Република Северна Македония през последните шест месеца, както и да се обсъди всичко случило се през този период, което има отношение по темата. Парламентът е най-важната институция в този казус, но няма по-добър формат от КСНС, така че да седнем около една маса и да обсъдим стъпките, които да направим заедно напред."
С тези думи министър-председателят Кирил Петков аргументира пред журналисти в Рим необходимостта от свикване на КСНС.
Петков изтъкна, че е нужен широк консенсус по темата, включващ не само управляващите партии, но и опозицията.
Според премиера, за отпадане на българското вето може да се говори, само след като Министерството на външните работи представи резултатите по диалога с нашата съседка, отчетеният прогрес и възможните стъпки бъдат разгледани в Народното събрание.
"Парламентът е най-важната институция в този казус, всичко друго би се използвало за вътрешнополитически цели, което е много неконструктивно", посочи Петков. Министър-председателят Кирил Петков изтъкна значението на диалога му с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски да продължи.
"Има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат диалога от конструктивния тон, не трябва да се поддаваме на провокации", категоричен беше българският премиер.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.