Platform for Independent Journalism

ПАРАЛЕЛКИ, С НАД 50% УЧЕНИЦИ СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ, СЕ ВРЪЩАТ В КЛАС

25 Ноември 2021г.
ПАРАЛЕЛКИ, С НАД 50% УЧЕНИЦИ СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ, СЕ ВРЪЩАТ В КЛАС | The News BG Reporter ®
The News BG Reporter /

При положение, че половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, то те ще могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани.

Наличието на зелен сетрификат означава, че съответният учащ притежава валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR.

Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Това предвиждат актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката.

Според разпоредбите частните училища ще могат сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата.

Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%.
Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000.
МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Очакването е, че школата, които отговарят на новите условия, частично ще възстановят присъственото обучение за учениците от V-ти до XII-ти клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

/редактор: Иван Върбанов/
Сподели

Коментари

Изпрати