The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Папа Франциск с послание към медиите и журналистите в Световния ден на социалната комуникация

25 Януари 2021г.
Папа Франциск с послание към медиите и журналистите в  Световния ден на социалната комуникация
Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов

"Ела и виж!". Това е посланието на папа Франциск в Световния ден на социалните комуникации. Позовавайки се на казаното от (Йоан 1,46) главата на римокатолическата църква подчерта високата степен на опасност при производството на информация, ако тя се преразказва или мултиплицира от медия в медия, без журналистите да са на мястото, където се случват събитията или където никой не отива. "Трябва да сме на мястото на събитията и да срещаме хората очи в очи - това е основата на истинската комуникация!", призова Папа Франциск, 
„По време на живата комуникация ти виждаш нещата такива, каквито са. Това не може да бъде заместено от нищо и от никого. Така винаги ще има честна и правдива комуникация", заяви Папата.  

Франциск акцентира на опасността и върху риска от появата на „предварително изфабрикувана или изкривена, а след това и разпространена идентична комуникация в медиите, без журналистите да се срещат с  хората и да проверяват фактите". 

В контекста на пандемията, Папата призовава медиите да показват живота на най-бедните хора. 
Негово Светейшество посочи и друга слабост в комуникацията от днешното ни съвремие, когато тя се свежда до еднакви по съдържанието си вестници или телевизионни - и радио- новини“, където разследванията отстъпват място на „предварително редактираната информация". 

По думите на Папа Франциск издателската криза рискува да доведе до натрупване на информация в редакциите пред компютъра, без да бъдат изпращани репортери на място.
„Социалните медии могат да умножат капацитета и скоростта на разпространението на новините при спешните ситуации, и следователно да бъдат мощен и бърз комуникационен канал. Свидетели сме на множество примери, при които традиционните медии пренебрегват събития, новини или факти. Същевременно, в социалните медии съществува риска да се появи и да се разпространи непроверена информация, изображенията също вече могат да бъдат фалшифицирани и манипулирани. Това налага огромна отговорност и разграничаване при появата на фалшивите новини като те бъдат разобличавани своевременно. Истината е само една. Журналистите са свидетели на истината. Те са призвани да отидат, да я видят и да я разкажат!"

По отношение на пандемията папското послание бе в посока на това, че има опасност за нея да бъде писано само през гледната токча на по-богатия свят. Коя медия и журналист ще ни разкаже за изцелението на най-бедните народи, на тяхното ваксиниране? Кой ще ни разкаже за социалната драма на семействата, озовали се в крайна бедност, без работа, с фалирали бизнеси? - попита Папата, като подчерта правото на достъп до здравеопазване на всички.

През първите векове на християнството свети Августин припомня, че „в нашите ръце са книгите, а в очите ни са фактите“, призовавайки да се открие в реалността реализирането на пророчествата от Свещеното Писание. 

„Колко празно красноречие изобилства дори и в наше време, във всяка сфера на обществения живот, както в търговията, така и в политиката“, констатира папата, който се позовава също на острите думи на големия английски драматург Уилям Шекспир, който във „Венецианският търговец“ говори за „безкрайното говорене без да се казва нищо“. 
Франциск завърши посланието си с призив към журналистите: „ Да отиват там, където никой не иска да отиде, да отделят време, за да разберат и да разграничат измамната привидност от Истината. С благодатта да разпознават Божиите обиталища по света и честно да разказват за онова, което са видели“.

--

Снимка: Vatican Media
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg