Platform for Independent Journalism

ОЧАКВА СЕ УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА ОБСТАНОВКА ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ

26 Август 2020г.
Здравният министър коментира, че на предстоящото заседанието на Министерския съвет ще бъде взето решение за удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 септември до 30 септември.

Профекоп Ангелов опроверга слуховете за връщане носенето на защитни маски на открито от месец септември, като беше категоричен, че ако нивата на заболяваемост не се повишат, не се предвижда усилване на мерките.

„Проведох срещи с изпълнителните директори на УМБАЛ „Света Марина“, МБАЛ „Света Анна“ и МБАЛ Варна към ВМА, както и с екипа на РЗИ – Варна и областния кризисен щаб. В областта има достатъчно свободни легла, като в УМБАЛ „Света Марина“ има 50 инфекциозни легла, от които 20 са свободни, в МБАЛ „Света Анна“ - 15, от които 5 свободни, а МБАЛ Варна разполага с 20 легла, от които 7 свободни. При по-голям натиск върху системата е създадена организация и има готовност пациенти да бъдат настанявани и в МБАЛ-Девня и в МБАЛ „Еврохоспитал“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии по време на посещението си във Варна.

Министър Ангелов представи данни за разпространението на COVID-19 в областта. От началото на епидемията са установени 1167 положителни лица, от които излекувани са 697, починали са 27, а 399 са поставени на домашно лечение. Хоспитализираните в лечебни заведения пациенти са общо 64. От тях 41 са настанени в УМБАЛ „Света Марина“, 10 – в МБАЛ „Света Анна“, а 13 са хоспитализирани в МБАЛ Варна.

По отношение двата дома за възрастни хора на територията на град Варна проф. Ангелов информира, че в „Св. Георги“ са установени 94 потребители и 9 души от персонала, които са положителни за коронавирусна инфекция. От направените контролни тестове всички проби на персонала са показали отрицателен резултат, а от потребителите само 9 са все още положителни, като всички те са в добро състояние. Починалите лица от дома са 6.

В дом за стари хора „Гергана“ са настанени общо 121 потребители, като от тях са потвърдени 22 положителни случая. След контролни изследвания само 3 от пробите са дали положителен резултат, а 19 от потребителите са излекувани. 1 от пациентите е хоспитализиран в лечебно заведение, като се намира в добро състояние. От персонала са установени 3 положителни за COVID-19 лица, а при направените контролни изследвания всички те са отрицателни.

Проф. Ангелов посочи още, че лекарката с COVID-19, настанена в УМБАЛ „Св. Марина“, е в средно тежко общо състояние с дихателна недостатъчност. От думите на министъра стана ясно, че кола на университетската болница вече пътува към София, за да вземе изработената плазма, необходима за лечението на д-р Ненкова.

“От утре и във Варна ще заработи Координационен център, който ще бъде разположен на територията на инфекциозната клиника към УМБАЛ „Света Марина“. Дежурният инфекционист на място ще преценява състоянието на докараните с линейки пациенти и ще разпределя към кое лечебно заведение да бъдат насочени за болнично лечение“, съобщи министър Ангелов.
Сподели

Коментари

Изпрати