От 26 ноември започва Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

17 Ноември 2021г.
От 26 ноември започва Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора | The News BG Reporter ®
The News BG Reproter - 17 ноември 2021 г. / 

От 26 ноември до 10 декември в Стара Загора ще се проведе 51-вото издание на Фестивалът на оперното и балетно изкуство /ФОБИ/ - първият специализиран форум за опера и балет в България. От Държавна опера - Стара Загора припомнят, че форумът е създаден през далечната 1967 година като Декемврийски музикални вечери.

КАК ЩЕ БЪДЕ ДОПУСКАНА ПУБЛИКАТА?

Заради Ковид-пандемията през 2020 година фестивалът бе отменен. Тази година има ясен регламент за достъп в залата на Старозагорската опера. Публиката ще бъде допускана срещу представен сертификат за ваксиниране. Почитателите на операта и балета, които нямат ваксина, могат да се възползват от безплатната услуга за антигенен тест. Неговата валидност е 48 часа. Зрителите с представен сертификат за PCR тест, направен до 72 часа преди събитието, също ще бъдат допускани в залата. 

ОТКРИВАНЕТО

Стартът е на 26-и и 27-и ноември с премиерните спектакли на Вердиевия шедьовър “Бал с маски”. Режисьор е Славчо Николов, а художник - Каталин Йонеску-Арборе. Позлатените маски и орнаменти се съчетават с ярко оцветени керамични фрагменти и големи и дълги тъмни пера. И всички те са поставени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. Премиерата се посвещава на 80- годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка диря в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора.

КАКВО СЛЕДВА?

На 27-и ноември от 17 часа във фоайето на Зала Опера е представянето на книгата “Моят Вагнер” на Издателство “Захарий Стоянов” от акад. Пламен Карталов.

Неделният следобед на 28-и ноември, от 16 часа, е посветен на визуалните изкуства през погледа на един от знаковите български оперни изпълнители от последните четири десетилетия - Калуди Калудов. Знаменитият тенор представя своя изложба с графики. "Природните фрагменти разкриват една чувствена съзерцателност и въздействат като елегични сонати, изсвирени от невидим бароков оркестър”, посочват организаторите на фестивала.

Световното мецосопрано Веселина Кацарова ще проведе за трети път в родния си град Стара Загора майсторски вокален курс от 29-и ноември до 10-и декември. Млади оперни певци от България, Испания, Румъния, Украйна, Русия ще усъвършенстват своите вокални умения с Маестрата, а на 10 декември ще се представят в заключителния гала концерт „Гласове от бъдещето” на сцената на Операта в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Виктор Крумов.

Басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Концертът е на 1-ви декември.

Изтъкнатата съвременна режисьорка Вера Немирова представя на 3-ти декември продукцията на Варненска опера - "Графиня Марица" на Имре Калман. Знаменитата оперета в нейна адаптация посвещава на своя баща - режисьорът Евгени Немиров /1916-1981/ и майка си – оперната певица Соня Немирова /1941-2021/, дебютирала през 1970 г. във Варна с постановката на своя бъдещ съпруг в главната роля. “Графиня Марица” от Имре Калман бележи и началото на блестящата режисьорска кариера на Вера Немирова във Volksoper, Виена през 2002 г. 
Нейната трактовка, която фестивалната публика ще види на 3 декември, е необичайна, но и крайно актуална. Действието е пренесено от порутеното имение, където по либрето се развива действието, в театъра. Нейната Графиня Марица е звезда, която след като се е наложила на големи световни сцени, се завръща в западналия театър на родния си град, за да го възроди. Специален колорит на действието създават и самобитните музиканти от ансамбъла Джипси брас бенд. 

На 4-ти декември ще бъде представена една от последните постановки на балет Арабеск по идея и хореография на Мариана Крънчева, обединява четири от най-популярните опери създавани някога - "Норма", "Тоска", "Травиата" и "Мадам Бътерфлай". 

На 5-и декември, в неделния следобед /16 часа/, е премиерата на книгата на Румяна Апостолова /1947-2001/ “Първият извънстоличен оперен театър”. Независимо, че ръкописът е от средата на 1980-те години, нейното издание е едва сега. Представянето на книгата ще бъде съпроводено и с провежкиця на уникални кадри, съхранени от дългогодишния режисьор и директор на оперния театър в Стара Загора Румен Нейков.

Танцовата мистерия “Сънят на Пилат” по безсмъртния роман “Майсторът и Маргарита” на Булгаков ще бъде представена на 8-ми декември. Композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера обединяват творческия си потенциал в реализацията на мащабната продукция.

Последният ден от фестивала, 10 декември, е посветен на юбилея на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". В голямата заседателна зала на Община Стара от 13 часа е дискусията “Музикално-сценичните изкуства днес - съвременни проекции в обучението, творчеството и кариерното развитие на изпълнителите".  От 18 часа във фоайето на Операта е откриването на изложбата “Музикалната памет на България – слава и традиция", а от 19 часа е заключителният концерт  “Гласове от бъдещето” с участниците в майсторския клас на Веселина Кацарова. 

/И.Върбанов/

Сподели

Коментари

Изпрати