online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната

13 Май 2020г.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.


Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.


След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.


Министър Ананиев посочи, че  нова мярка, включена в заповедите, е разрешаване на трансплантациите. Втората е, че вече може свободно да ходят всички в градските градини и паркове. 


Посочи, че ако в продължение на определен период от време има високи стойности на новозаболели, ще бъдат предприети и обратните мерки.


Училищата и моловете няма да функционират до второ нареждане.


„Няма да има разлика между чужденци, идващи в България, и българи, които отиват в други държави на почивка - 14-дневна карантина ще има за всички. 


На работодателите се препоръчва персоналът им да работи дистанционно, доколкото е възможно. 


Прави се алгоритъм съвместно с министерство на образованието заотварянето на детските градини с групи максимум 10-12 деца. 


От 15 май започват тренировките, а от 5 юни се възстановява първенството от професионалния футбол, но без публика.


На среща с премиера е взето решение Националният оперативен щаб да оповестява данни за новите случаи на коронавирус само сутрин, а не както досега и вечер.


 

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg