От 00:00 часа на 21 октомври влиза в сила изискването за притежаване на „зелен сертификат“.

19 Октомври 2021г.
От  00:00 часа на 21 октомври влиза в сила изискването за притежаване на „зелен сертификат“. | The News BG Reporter ®
The News BG Reporter / Иван Върбанов

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че заради нарастването на 14-дневната заболеваемост в страната и увеличения брой на хоспитализираните с КОВИД-19 се отчита скок на броя на смъртните случаи в България. Това принуждавало ръководството на здравното ведомство да ВЪВЕДЕ допълнителни противоепидемични мерки. 

Кацаров съобщи: „Направихме обсъждания с широк кръг експерти, в това число с разширения състав на Експертния съвет по епидемиология, с директорите на регионалните здравни инспекции в страната и с всички заинтересовани страни – министерства и други администрации, туристически и ресторантьорски бранш, болнични асоциации и др. Дискутирахме двата варианта, предложени от главния държавен здравен инспектор – за въвеждане на по-строги ограничителни мерки или за приемане на алтернативния вариант за изискване на т.нар. „зелен сертификат“.

ОКОНЧАТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ:

От  00:00 часа на 21 октомври в сила влиза изискването за притежаване на „зелен сертификат“.
Всички дейности, които се извършват на закрито, следва да бъдат провеждани при изискването посетителите/участниците да предоставят „зелен сертификат“ за ваксинация, за преболедуване, или за негативен резултат от изследване за COVID-19.
Организаторите следва да осигурят контрол на входа на обекта/мероприятието относно проверката на сертификатите.
Тази мярка ще се отнася за посещения в заведенията за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали, търговски обекти над 300 кв. м., с изключение на хранителни магазини, банкови институции и аптеки, и др.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧВА В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА?

Предвижда се преминаването в обучение в електронна среда от разстояние ще бъде обвързано с 14-дневната заболяемост на ниво община.
При заболяемост от 750 на 100 хил. души население присъственото обучение следва да бъде преустановено.
При нива на заболяемостта от 500 до 750 на 100 хил. души население 50% от учениците трябва да се обучават онлайн.
Ако нивата на заболяемостта са от 250 до 500 на 100 хил. души, отсъстващите ученици са повече от 20%, или под карантина са 30% от учениците, обучението също се организира като 50% от децата учат присъствено, а другите 50%, на ротационен принцип – в електронна среда.
Решението за преминаването в електронна среда и графиците за обучението в електронна среда са ангажимент на Министерството на образованието и науката.
Няма да бъдат въвеждани ограничения за посещенията на детски и градини и ясли.

ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА

За присъствено обучение в университетите студентите ще трябва да представят „зелен сертификат“.
На академичните ръководства остава преценката дали обучението да се провежда по този ред, или да се премине в дистанционна форма на обучение.

ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

Работещите в болниците, комплексните онкологични центрове и диализните центрове, както и персоналът на старческите домове, ще бъдат задължени, от 21 октомври, да предоставят „зелен сертификат“, за да упражняват дейността си.

Изискването за „зелен сертификат“ трябва да покриват и всички лица, които ще извършват контрол спрямо гражданите относно притежанието на документа за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19.

Контролът по отношение на лицензираните лаборатории, които издават „зелени сертификати“, ще бъде засилен и в случай на установени нарушения, е възможно да се премине към отнемане на лицензи.

СПОРТ

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика, освен ако не е установен вход със „зелен”сертификат, независимо дали се провеждат на открито или на закрито.

Ако се стигне до недостиг на болнични легла, единствената и последна мярка остава национален локдаун, стана ясно от думите на министър Кацаров, който подчерта, че никой не желае да се стига до това.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.