online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

От петък, 22 май, децата могат да посещават ясли и детски градини

19 Май 2020г.
От петък, 22 май, децата могат да посещават ясли и детски градини

„Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително“. Това гласи заповед на здравния министър, издадена днес, 19 май.

Кметовете трябва да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.

Кога да отворят градините в периода 22 май до 1 юни е прерогатив на районните кметове.
"Много важно е да апелираме към родителите, ако могат да оставят децата си вкъщи, въпреки че вземаме решение за отварянето на детските градини и яслите", призова министър Вълчев. 

Проучване показва, че 38 процента от родителите са взели решение да пуснат веднага децата си на детска градина, но около 30 процента от родителите очакват какъв ще е апелът на държавните институции и на експертите. Министърът обясни, че посещението на детските градини няма да е задължително и то няма да е обвързано със семейните и социалните помощи.

Очакаването е групите в детските градини да имат средна посещаемост от 10-11 деца, а в големите градове и в София между 12 и 18 да са децата в групите. Към момента на отварянето на градините няма да се изисква медицинска бележка. Персоналът ще бъде с необходимите предпазни средства. 

Проучване сочи, че до 10 процента от работещите в детските градини са признали, че не биха се върнали на работа. 
На входа на детските градини децата ще бъдат проверявани с живачни термометри, а не с дистанционните, които били неточни. Всяко замерване на температурата ще отнеме до около 7 минути на малчуган.Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg