Platform for Independent Journalism

ОТКРИВАТ РОЗОБЕРА В БЪЛГАРИЯ С ПРАЗНИК В СЕЛО БУНОВО

18 Май 2022г.

86376266_2682391455328668_511996643264954368_n.jpg


Иван Върбанов - София, 18 май 2022 г. / Розоберът се открива с празнична церемония под звуците на мандолинен оркестър. Специален щанд "Произведено в българската розова долина" ще предлага продуктите в село Буново на 28 май. На него ще има продукти от млади български производители, направени от истински рози и други типични за региона цветя и билки. Сред тях са етерични масла и тинктури, розова и лавандулова вода, ръчни шоколади, чайове и други. 

Празникът ще популяризира българското розопроизводство и местните традиции.


Заради хладното време и късната пролет розоберът започва със закъснение в подбалканските райони. 

Организаторите от сдружение „Българска розова долина“ планират ритуално бране на ароматната Damascena, молитва за благословение на розобера и автентични изпълнения от уникалния мандолинен оркестър а НЧ „Хр. Ботев“, с. Мирково.

Талантливата художничка Ваня Кръстева ще представи през своя поглед розобера, като ще рисува на място по време на събитието на канава с маслени бои.

Българската розова долина започва само на 45 мин. от София. Очакват се много хора да дойдат на откриването и да се насладят на  уникалното преживяване на розобера – такъв, какъвто е бил и преди 300 години, когато нашите предци са открили магията на извличането на розово масло.

Кампанията „SOS Българска роза“, която се проведе миналата година, подпомогна над 165 малки розопроизводители да се справят с последствията от кризата.
Важно е те да бъдат рекламирани, доколкото те влагат в продуктите си от българската маслодайна роза. На фона на чуждестранна синтетика, която залива пазара под етикета „българска роза“.

Празникът ще започне в 10:00 часа на 28 май в село Буново. 

Сподели

Коментари

Изпрати