Platform for Independent Journalism

ОПЕРНАТА ПРИМА И ПЕДАГОГ ИВАНКА НИНОВА СЪЗДАВА ЛЕТЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВЪВ ВИДИН

7 Юли 2021г.
ОПЕРНАТА ПРИМА И ПЕДАГОГ ИВАНКА НИНОВА СЪЗДАВА ЛЕТЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВЪВ ВИДИН | The News BG Reporter ®
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР / София, 7 юли 2021 г. / Иван Върбанов / 

Оперната прима и педагог проф. Иванка Нинова (солист на Софийската опера и балет) създаде Летен музикален фестивал в родния й град Видин. 

Прекрасна новина за оперните меломани и за българската култура. Начинание, не с предизборна цел, а сбъдната мечта, превърнала се в кауза - от душа и сърце. 

Първото издание на ЛЕТНИ МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ "БАБА ВИДА" включва опернa и оперетна гала вечери на 9-ти и 10-ти юли, в които ще прозвучат безсмъртни образци на оперната и оперетна класика.

На сцената ще бъдат изключителни певци: световноизвестният баритон Кирил Манолов; водещото сопрано на Софийската опера - Габриела Георгиева; звездите на Музикалния театър - Катерина Тупарова, Добрина Икономова, Александър Мутафчийски.

Рамо до рамо с утвърдените изпълнители ще застанат и изявени ученици на проф. Нинова от класа й в Музикалната академия в София: Валерий Георгиев, Михаил Михайлов, Лидия Лазарова и Борис Тасков.

"Сърдечно им благодаря, че с огромния си талант ще допринесат да се осъществи това музикално вълшебство", споделя Иванка Нинова. И бърза, за да изкаже изключителната си благодарност и към диригентите: Димитър Косев и Давид Холцингер (Австрия), които "откликват на идеята за организирането и провеждането на фестивала и  без чиято вещина и висок професионализъм тя не би могла да се реализира."
 
Ето какво споделя Иванка Нинова по повод старта на новия фестивал:

"От години живея с мечтата да направя нещо значимо за родния си град Видин, което да освежи, разнообрази и обогати културния му живот. Естественият декор на средновековната крепост Баба Вида - със своята атмосфера на мистичност и романтика, предразполага и вдъхновява за организирането на концерти и спектакли, които да оставят траен и вълнуващ спомен у публиката. Какво по-пълноценно изживяване от това в прохладната лятна вечер, под звездите, до вечната река, да се изпълваш с музика, емоция и духовна наслада!
Огромното ми желание беше да инициирам създаването на Летен музикален фестивал, който да събере на великолепната сцена на Баба Вида изпълнители от висока класа. Съзнавах, че организирането на такъв авторитетен форум е трудна задача, която е свързана с два основни фактора - финансиране и планиране поне една година напред. За щастие намерих безценен съмишленик в лицето на Мирослав Кръстев. Благодарение на неговата съпричастност, на неоценимата помощ в организацията от страна на Симфониета Видин и Сдружение "Опера за България", както и на финансовата подкрепа на Община Видин, Летният музикален фестивал е вече факт."

Иванка Нинова признава, че е щастлива и горда. А как иначе - нали сбъдва една голяма своя мечта.

"Каня всички ценители на оперното и оперетното изкуство на 9-ти и 10-ти юли от 20ч. в крепостта Баба Вида на един истински музикален празник - там, под звездите, до голямата вечна река...!"

Билети на касата на Симфониета Видин, както в Мол Видин.
ОПЕРНАТА ПРИМА И ПЕДАГОГ ИВАНКА НИНОВА СЪЗДАВА ЛЕТЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВЪВ ВИДИН | The News BG Reporter ®
Сподели

Коментари

Изпрати