The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ОМБУДСМАНЪТ ДИАНА КОВАЧЕВА СЕЗИРА КЕВР И ЕНЕРГИЙНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗАРАДИ ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕРНИК

19 Януари 2021г.
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати втора препоръка до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов, с настояване да бъдат предприети своевременни действия за контрол по отношение на „Топлофикация Перник“ АД, с цел гарантиране сигурността на снабдяването с топлинна енергия на неговите битови клиенти и устойчиво изпълнение на показателите за качество на топлоснабдителните услуги.

Причината е, че само за два дни през миналата седмица - четвъртък и петък, в институцията на Омбудсмана постъпиха десетки жалби на хора от Перник, които се оплакват от студено парно и липса на топла вода. 

„За втори път в продължение на по-малко от един месец граждани на Перник поставят искане за осигуряване на качествено топлоснабдяване. В същото време, по повод отправена през м. декември 2020 г. препоръка за привеждане възможно най-бързо в техническа изправност на топлопреносната мрежа, изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ АД ме информира, че през същия месец дружеството е поддържало температурата на топлоносителя в съответствие с т.нар. температурен график. Работещите както в преноса, така и в производството на топлинна енергия осигуряват нормален режим на работа. Очевидно проблемът с предоставянето на топлоснабдителните услуги не е решен, за което свидетелстват десетките жалби, получени в рамките на два дни”, отбелязва доц. Ковачева.

По тази причина, „на основание Закона за омбудсмана отново Ви сезирам по компетентност за предприемане на своевременни действия за контрол по отношение на „Топлофикация Перник“ АД“, пише в препоръката си до министър Петкова и КЕВР общественият защитник. 

Припомняме, че на 21 декември м.г. омбудсманът сезира по компетентност енергийната министърка, председателя на КЕВР и изпълнителния директор на „Топлофикация Перник“ АД Ясен Кацаров. Тогава тя настоя за привеждане възможно най-бързо в техническа изправност на топлопреносната мрежа, включително засегнатите от лошото качество на услугата потребители да бъдат справедливо компенсирани.

В новата препоръка Диана Ковачева подчертава, че гражданите на Перник трябва да бъдат информирани за причините, довели до некачествено предоставяне на топлоснабдителните услуги, а в случай че е налице авария – да бъде посочен конкретен срок за нейното отстраняване.

„В заключение отново настоявам да бъдат взети необходимите мерки за обезщетение на засегнатите от лошото качество на услугата потребители, които са принудени да плащат на дружеството въпреки това, а също така и високи сметки за електрическа енергия, тъй като това за някои е единствена алтернатива за отопление“, категорична е доц. Диана Ковачева.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg