ONLINE MEDIA | ОНЛАЙН МЕДИЯ
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ОБЩИНА ВАРНА И МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА С ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ БАЛЕТЕН КОНКУРС ВЪВ ВАРНА

8 Февруари 2020г.
Нюз БГ Репортер

Министерство на културата предлага подкрепа в размер на 100 000 лева на Международния балетен конкурс във Варна. Нюз БГ Репортер научи, че осигуряване на средства в размер на 110 000 лева и логистична подкрепа за провеждане на престижния форум са потвърдили, че ще осигурят и от Община Варна.

Културното ведомство традиционно подкрепя Международния балетен конкурс – Варна, който се провежда на всеки две години в Летния театър на града. За всяко едно от изданията на конкурса институцията предоставя средствата за наградния фонд в размер на 70 000 лева. Допълнителни средства за събитията се осигуряват от Община Варна и от спонсори.

Ето и какво каза министър Банов в Народното събрание по време на парламентарния контрол:„Имах среща с ръководството на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“. През декември 2019 г. споделиха, че тази година имат финансови затруднения поради оттеглил се спонсор и аз поех ангажимент да увеличим подкрепата на 100 000 лв. За Министерството това е доста сериозно увеличение, но с оглед важността на събитието, което е с толкова висок международен авторитет, бяхме готови да увеличим подкрепата до възможния максимум“.

Боил Банов обясни, че от фондацията са декларирали необходима сума от над 400 000 лв. за провеждането на конкурса. Министърът изрази съжаление, че организаторите са взели решение тази година конкурсът да не се провежда, поради невъзможност да съберат останалите необходими средства.

„Не можем да си позволим да нарушим правилата за държавната помощ и подкрепа. Надявам се, че все пак ще преосмислят решението, защото една подкрепа от 100 000 лв. никак не е малка като сигурна основа от държавата, на фона на това, че има възможност за подкрепа от Община Варна, приходи от билети и такси от участниците“, коментира Банов. 

Справка в системата на Министерството на културата показва, че за периода 2019 - януари 2020 г.  от страна на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“  в  Министерството на културата не е постъпвало писмено искане за средства за награден фонд за 29-ия Международен балетен конкурс – Варна 2020 г.

Като оценява високо стойността на това престижно събитие, Община Варна традиционно също подпомага финансово всички издания на Балетния конкурс. За 2018 година осигурените средства са били в размер на 110 000 лева. Освен това от общинския бюджет са поемани част от разходите за наеми и настаняване на гостите, безвъзмездно са били предоставяни общински бази за нуждите на конкурса. За 2020 г. организаторите бяха уверени, че могат да разчитат на същата подкрепа – финансова и логистична.

Иван Върбанов
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg