Новоизбраният директор Кирил Вълчев: БТА ЩЕ ПРЕДОСТАВЯ ИНФОРМАЦИЯТА СИ БЕЗПЛАТНО!

29 Януари 2021г.
Иван Върбанов
София, 28-01-2021 г.

Новоизбраният директор на БТА - Кирил Вълчев, направи изявление в първия си работен ден, според което Българската телеграфна агенция /БТА/ ще започне да предоставя информацията си безплатно за всички.

Самият Вълчев има водеща роля в написването на закона за БТА. Споделя, че към онзи момент - 2011 година, политическата конюнктура и обстоятелствата са изисквали компромиса, за да има регламент за Агенцията да се предвиди двойно финансиране - държавно и съфинансиране от собствени приходи.

Към момента те възлизат на около 1.5 милиона лева, в най-добрите месеци, като продажби. 

БТА в момента продава своите емисии, а една много малка част от информациите се появява свободно на сайта. 

Според закона 13 институции и ключови фигури в държавата имат достъп до пълния бюлетин.

Това, заяви днес Кирил Вълчев, трябва да се промени. 

Мотивира го с амбицията си БТА да бъде в голяма помощ на българските медии, и особено на БНТ и БНР. На мнение е, че БТА може да стане основен информационен източник на Балканите и да бъде мотор за достигането на информация от България до целия свят - свободно, обективно и навременно.

За да станат факт промените, относно финансирането на БТА, а от там и отключването на информацията, то новият генерален директор трябва да внесе предложение в Народното събрание. По време на изслушванията си в парламентарните комисии и групи е получил уверение, че ще има подкрепа за всички свои стратегически намерения за обновление и развитие на националната информационна агенция. В това число и за отпускането на финансов ресурс от държавния бюджет, който ще компенсира необходимостта от продажба на информация и на практика ще гарантира спирането на тази практика. 

Ето какво написа Кирил Вълчев в профила си в социалната мрежа Фейсбук:
"Станах 27-ми директор на БТА на 27 януари - празник на Свети Йоан Златоуст, който казва: “Ако имаш добри дела, които могат да се застъпят за тебе, ти непременно ще бъдеш чут”. Надявам се в новата ми работа да имам добри дела, които да се застъпват така, че златните уста на БТА да бъдат чувани още повече. 

Най-големият църковен писател, който бил първо адвокат също като мен, казва още: “Ако искаш да се прославиш, презирай славата." Дано и аз успея да се прославя с това, че не съм се препънал в славата, която върви с всяко началничество 🙂

А единственото лично богатство, което искам да постигна занапред, е да живея в любов, защото според Свети Йоан Златоуст “беден е не този, който няма нищо, а този, който желае много” и “любовта е най-големият дар от Бога” ...

БТА, успоредно със СУ "Св. Климент Охридски" ще обучава в академия студенти по журналистика, като така ще може да подготвя кадри и за себе си, а и за българските медии."

ЕКИПЪТ НИ ЖЕЛАЕ "НА ДОБЪР ЧАС" НА КИРИЛ ВЪЛЧЕВ!
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.