НОВИЯТ ПАТРИАРХ Е ДАНИИЛ

30 Юни 2024г.
НОВИЯТ ПАТРИАРХ Е ДАНИИЛ | The News BG Reporter ®
Иван Върбанов - София, 30 юни 2024 /

ИМАМЕ НОВ ПАТРИАРХ!
Избраха Го!
Това е Видинският митрополит Даниил.

И така, делегатите на IV-тия Патриаршеския избирателен събор гласуваха на два тура.
Стигна се до балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил.
Новият провъзгласен пратриарх Даниил бе избран с 69 гласа.

Миряните ликуваха с викове "Достоен", когато Даниил премина от Синодалната палата по червената пътека към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще се състои интронизацията му.

Видинският митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 02.03.1972 г. в гр. Смолян.

Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично". На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Св. Синод.

* * *

По-рано днес Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя".

Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи. 

След интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил  ще бъде отслужен молебен.


ЗДРАВЕ, БЛАГОДАТ И БЛАГОСЛОВЕНИЕ ЗА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ!
НА МНОГАЯ ЛЕТА!

(Иван Върбанов, Нюз БГ Репортер)


НОВИЯТ ПАТРИАРХ Е ДАНИИЛ | The News BG Reporter ®
НОВИЯТ ПАТРИАРХ Е ДАНИИЛ | The News BG Reporter ®
Сподели

Коментари

Изпрати