НЕЛОЯЛНА ТЪРГОВСКА ПРАКТИКА В МАГАЗИН "ФАНТАСТИКО" В Ж.К. ДРУЖБА 1

10 Март 2023г.


fff.jpg

EКИП НА NEWSBGREPORTER - София, 10 март 2023 г. / 

Нелоялна търговска практика!
Така бихме определили случилото се в магазина на търговска верига "Фантастико" в ж.к. Дружба 1. 

Днес, 10 март 2023 г., се натъкнахме на безобразието ЕТИКЕТИРАНА СТОКА С ПОСОЧЕНА ЦЕНА да бъде МАРКИРАНА НА ДРУГА ПО-ВИСОКА ЦЕНА!

Как да наречем това освен НЕЛОЯЛНА ТЪРГОВСКА ПРАКТИКА!

Съгласно Закона за защита на потребителите, търговецът е длъжен да предоставя на потребителите стока с етикети на български език. Изисква се и обозначаване на цените на стоките, и забележете: недвусмислено и по лесен и разбираем начин, без да поставя потребителят в заблуждение. Цената се обявява за съответната разфасофка и мерна единица или за брой. Търговецът издава документ за извъшераната продажба, който да съдържа датата, вида на стоката и цената.
 
И хоп! Тука щракна капанът за нас като потребители, за нашия екип.
КОНСТАТИРАХМЕ, ЧЕ  ЕТИКЕТИРАНАТА СТОКА Е С ЕДНА ПОСОЧЕНА ЦЕНА, А ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОДАЖБАТА СЕ УДЪРЖА ДРУГА, ПО-ВИСОКА ЦЕНА.

Става въпрос за СИРИНЕ САЛАМУРЕНО С ПОВИШЕНО ВОДНО СЪДЪРЖАНИЕ "Ф ВКУС".
На щанда взимаме стоката в разфасовка от 464 грама и посочена цена на етикета - 3,71 лв. 
Но, на касата установяваме, че на издадения фискален бон от ФАНТАСТИКО ГРУП ООД, от магазина на фирмата в ж.к. Дружба 1, ясно е изписано, че същата стока се маркира на цената от 4,40 лв. за 464 грама. 
Калкулира се различна цена на килограм:
 - в опаковката тя е върху 7,99 лв. за килограм,
- на касата вече тя е нарастнала - върху 9, 49 лв.

IMG_20230310_195339.jpg

IMG_20230310_195343.jpg

IMG_20230310_195348.jpgБезобразие!
Да, констатираме разминаване в цената на една стока: на етикета е посочена цена, а на касата се оказва друга, по-висока. 


Кой е виновен и кой носи отговорност за ощетяването на потребителя?
Колко са такива случаите в този магазин?
Колко са стоките, които са с обявени цени по етикет, а на касата клиентите плащат по-висока цена?
Има ли несъответствие между обявени промоционални цени на стоки  на етикети на рафтовете на стоки и заплащаната цена на каса от потребителите?
Единични ли са тези случаи или масови?

IMG_20230310_202056.jpg


Разбира се, на тези отговори би трябвало да отговори екипът на г-н Валери Николов, както и контролните органи от КЗП, НАП, КЗК, Българската агенция за проверка на храните и всички институции, в чиито правомощия са извършването на проверки по темата, особено в контекста на указанията на Министерски съвет за извършване на контролни проверки за установяване на нарушения именно по отношение на ЦЕНИТЕ !!!

Извикахме дежурния заместник - управител на магазина на ФАНТАСТИКО ГРУП ООД в ж.к. Дружба 1 - г-н Димитър Овчаров, който констатира казуса, който описваме. Бе любезен да ни придложи да възстанови разликата в обявената цена и заплатената по-висока от нас. Благодарихме му, но отказахме, защото не в това е въпросът, нали?

IMG_20230310_202018.jpg

IMG_20230310_195339.jpg

 Заместник - управителят Димитър Овчаров посочи, че отговорността за нарушението, което констатирахме е на Кристиян Герчев -  мърчандайзер, който ще бъде санкциониран, а мениджмънтът на ФАНТАСТИКО ГРУП ООД ще бъде информиран с доклад от заместник - управителят. 

ВЪПРОСИТЕ:
Защо въобще продължаваме да се сблъскваме с подобни нелоялни търговски практики, не веднъж и не само сега?
Защо това продължава?
Не може ли да бъдат преустановени тези "недоглеждания", които ощетяват клиентите? 
Или някой мисли, че с практикуването на такива търговски трикове могат да бъдат компенсирани загубите от кражба, фира, изтекла годност и бракувани продукти и т.н.?
Надявам се, че не е така!
Искам да вярвам!


Трябва да кажем, че сме натъквали във времето на подвеждаща търговска комуникация, когато дадена стока е с посочена промоционална цена и червен етикет, а на касите се маркира цена, далеч по-висока от промоционалната. Казано на достъпен език - на етикета пише ниска цена, ти купуваш и на касата ти искат повече пари. След това се оправдават, че кодовете не са били актуализирани и затова се "получавало" това разминаване. Тръгват да връщат парите на клиента, но казусът остава ... и така ужилват следващия клиент. Писали сме за това - "ФАНТАСТИКО" (ДРУЖБА) - ТЪРГОВСКИ УЛОВКИ НА ДРЕБНО! НО, проблемът си остава във времето, което подсказва, че може би става въпрос за традиционна търговска некоректна практика или инструмент на търговеца, който е системен.

ДАЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ВИЖДАМЕ ЕДНИ ЕТИКЕТИ И ЦЕНИ НА ОПАКОВКИТЕ, А ЩЕ ЗАПЛАЩАМЕ ПОВЕЧЕ НА КАСАТА?
Предстои да видим ...
Дано ръководството на Фантастико груп ООД може да се справи с проблема, да наложи професионалните стандарти, които веригата прокламира, и да наложи системен и ефективен контрол, който да не допуска подобни тарикатски търговски трикове от екипите по места в магазинит. 
Иначе клиентите ще останат с впечатлението, че те се практикуват с благословията на ръководството.
... Не е така, нали? ...

Изразяваме накрая високата си оценка и благодарност към основния екип дългогодишни служителки - касиерки, които са изключителни при обслужването: винаги позитивни и усмихнати, коректни, с отношение, спазващи висок стандарт в работата си. Поздравления за тях! Особено отчитайки и чисто физическата тежест на техния труд, а и не само !!! Респект !!!
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.