Platform for Independent Journalism

На изборите на 14 ноември 2021 г. сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват в 760 секции в 68 държави

23 Октомври 2021г.
The News BG Reporter - Иван Върбанов

Министерството на външните работи се сблъсквало с редица предизвикателства при подготовката на вота за президент, вицепрезидент и за Народно събрание на 14 ноември 2021 г. зад граница.
Сред тях най-голямото било изпращането на бюлетините, изборните книжа и машините за евентуален втори тур.
Това заявиха ръководителите на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов, който е и постоянен секретар на МВнР, съвсевстно с Калин Анастасов.

От Външно отчитат, че при евентуалното провеждане на втори тур за президентските избори - след промяната на Изборния кодекс и увеличаването на броя на секциите, за втори тур ще трябва за много кратък период от време да бъдат изпратени отново бюлетини и евентуално нови машини. Според анализите на министерството, ако МВнР не получи машините и бюлетините до 16 ноември сутринта, доставката им навреме и навсякъде ще бъде много трудна.

Очаква се на изборите на 14 ноември 2021 г. сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват в 760 секции в 68 държави – с 296 секции повече от изборите през април 2021 г. и с 22 по-малко от тези през юли.

„Нашата територия на отговорност е от Нова Зеландия до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия, а за тези избори за първи път разкриваме избирателна секция и в Бахрейн“, посочи Калин Анастасов, зам.-председател на РГ „Избори“ и посланик на България в Армения.

Сред другите възможни трудности в организацията на вота зад граница е формирането на СИК, свързано със срока за назначаването на членовете по предложение на политическите партии. МВнР е отправило молба към ЦИК тези представители да бъдат определени възможно най-рано, за да има време за реакция от страна на МВнР, в случай че има откази сред назначените.

Във връзка с по-добрата организация на работата на СИК зад граница МВнР предлага и да предостави  техническа платформа за провеждането на дистанционно обучение на членовете на СИК от Централната избирателна комисия.

МВнР отправи призив към ЦИК и във връзка с тълкуването на Декларацията по член 33 от Изборния кодекс да излезе с решение по въпроса къде може да се попълва декларацията поне ден преди провеждането на изборите.

Също така, министерството води разговори с ЦИК методическите указания да бъдат публикувани възможно най-скоро и в тях да бъде качествено и подробно описан целият процес на провеждането на изборите. 

„Предвид промените в ИК и огромния брой секции зад граница, които, за съжаление, не доведоха до увеличаване на гласоподавателите, нашето виждане е, че е време да се премине към дистанционно гласуване по пощата, което е и практиката на огромното мнозинство на държави от ЕС и по света“, заяви председателят на РГ „Избори“.

Очаква се да бъдат разкрити 760 секции в чужбина, от които 649 извън дипломатическите и консулски представителства, а 111 секции да бъдат разположени на територията на мисиите ни. 

В около 200 секции ще се гласува машинно, като според изчисленията ще са необходими около 300 машини зад граница.

9 секции ще бъдат образувани в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства – в Люксембург, Малта и Нова Зеландия ще бъдат открити по 2 секции, а в Исландия, Сингапур и Бахрейн – по 1 секция.

В държавите с големи български общности очакваният брой на секциите е следният:
Великобритания - 136 секции,
Германия – 85,
Турция - 125 секции,
САЩ - 55 секции,
Испания – 69,                 
Гърция – 32

Във Външно министерство бяха получени бюлетините за вота зад граница - 1 400 000 бюлетини, а в понеделник, 25 октомври, се очаква да бъдат получени и изборните книжа.

До края на идната седмица се очаква всички документи да бъдат изпратени в чужбина.

Сподели

Коментари

Изпрати