Platform for Independent Journalism

НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА БСП ЗАДАДЕ 5 ПРИОРИТЕТА ЗА ПРЕГОВОРИ С "ИМА ТАКЪВ НАРОД"

26 Юли 2021г.

НЮЗ БГ РЕПОРТЕР - СОФИЯ, 25 ЮЛИ, ИВАН ВЪРБАНОВ 

Българската социалистическа партия проведе заседание в разширен състав - с участието на Парламентарната група, Националния съвет и коалиционните партньори от коалиция „БСП за България“.

Трябваше да бъде намерен отговор на най-важния въпрос: Дали да бъдат продължени преговорите и партньорството с победителите на парламентарните избори - ПП "Има такъв народ"?

Какво бе решението на социалистите днес?

Със 120 гласа „За“ и един „Против“, без „Въздържали се“ бяха взети няколко решения, както следва: 

1. БСП се обявява, че иска да гарантира сигурност на гражданите и стабилност за България, и ще положи усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент. 

2. Като своя цел от БСП обявиха, че е парламентът и правителството да довършат пълното разграждане на досегашния модел на управление.

Националният Съвет на БСП ще вземе окончателно решение за подкрепа, след като ИТН представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети.

Кои са петте приоритета?
 

- Първият е социалната политика и политиката по качество на живот, която включва борба с неравенството и бедността, увеличаване на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите, и политика за младите и работещите хора. 

- Вторият приоритет е реформа в здравеопазването, която да гарантира достъпно и качествено здравеопазване и да изпълни конституционното условие за достъп до безплатно здравеопазване на българските граждани. 

- Третият приоритет е образование, наука и култура. Четвъртият е борба с корупцията и качествена съдебна реформа. И пето - възстановяване на икономиката.

 - БСП не приема две теми, предложени от ИТН.
   а / Едната е налагане на либерален модел на управление, на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората. – в частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н.
    б/  Втората - желанието на Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз. 
От БСП са категорични, че те го желаят, но препотвърждават позицията си, че това не бива да става за сметка на българския национален интерес и българската история.

Как ще продължават да действат червените оттук нататък? 

Националният съвет е решил следното: дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите с „Има такъв народ“.  

Дава мандат да бъдат поканени на разговори и организирани срещи с другите две партии – „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Възлага на Изпълнителното бюро да излъчи експертни групи , които заедно със съветите към Националния съвет да започнат да работят с експертните групи на другите партии – така, както се разбрахме вчера на разговорите с „Има такъв народ.

Изисква разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа.

Указва, че окончателното решение за подкрепа ще бъде взето отново на Национален съвет, на следващо заседание, след като контактната група внесе резултатите от преговорите и напредъка по тях, и след като “Има такъв народ” представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети.

Бе обяснено, че тогава ще се събере състава на НС отново и ще даде окончателната си позиция. Дотогоава разговорите продължават.

В контактната група за преговори с ИТН влизат: Корнелия Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Христо Проданов. 

КАКВО Е МНЕНИЕТО НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЗА ПРОТЕСТА?

"60 човека. Вие ги видяхте. Организирани, предвождани от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева ви показват  силата на вътрешната опозиция. 60 от 82 000 членове на партията. Тези хора не представляват никого, освен себе си. 

Не са упълномощени от партийните членове и партийните организации да правят това. Не могат да ми искат оставката, защото те не са ме избрали. Те работеха срещу моя избор. Те работеха срещу прекия избор. 

За мен е изключително важно мнението на онези близо 80% от гласувалите, които ме избраха. Те са важни. 

Освен това ние с тях се явихме на най-справедливото и демократично състезание. Казва се пряк избор. И те го загубиха катастрофално.  Няколко от тях бяха кандидати. Те загубиха това най-справедливо и честно състезание. Жалко, че не могат да приемат вече втора година тази загуба. Щеше да е много почтено и мъжки да кажат: да, играхме, състезавахме се, загубихме. И да приемат решението на мнозинството, както се случва в демократичните държави и партии.

Единственият ефект, който днес постигнаха е публично да изпратят послание за нестабилност в БСП. И то в ключов момент. Защото в момента значението на БСП е решаващо. Макар и с този нисък резултат, и с този намален брой депутати. Ролята ни е решаваща - дали ще има правителство и стабилност. В момента, в който решавахме това вътре - както виждате със 120 гласа "за" и един "против", отвън се случваше протест. Посланието към хората е "нямаме доверие на тези, камо ли пък да водят преговори за правителство" . За мен лично това е планът. Казвам си личното мнение - да се попречи за съставяне на стабилно правителство, включително чрез разклащане на авторитета и вътрешната стабилност на БСП.

И един от тях го заяви вътре в залата в изказването си - подкрепата на правителство на промяната не е удачно. Начинът бе това отвън. Е, добре. Дойдоха 60 човека, повикаха, послушаха музика и си отидоха.

Важното е това, което става вътре - в легитимните органи на партията и отговорността, която понасяме в този момент - да правим правителство в този фрагментиран парламент, в тези различни програми. Разбираме тази отговорност и вече 4 часа правим това."

Сподели

Коментари

Изпрати