Националният балет танцува по музика на Панчо Владигеров

15 Март 2019г.

 Автор: Иван Върбанов

Балетът на Софийската опера отбелязва 120-годишнината от рождението на бележития български класик Панчо Владигеров, като избра в афиша на националния културен институт да включи премиерно творбата "Легенда за езерото".

Пламен Карталов кани за хореограф-постановчик на спектакъла Донвена Пандурски, която е поставяла вече в Маринския театър. Тя е автор и на либретото. Макар и осъвременено, съотнесено към първото представяне на балета - през далечната 1961-1962 г., историята и драматургичните линии са същите: в центъра е човекът, с неговите вечни терзания, страсти, възторзи, преживявания. Сюжетът ни води през реалност и приказна фантастика. Езерото е магическо място с пречистваща сила на водата и Светлината.Павел Шаппов е художник на постановката, Александър Наумов - художник по осветлението, а Вячеслав Хомяков - балетмайстор репетитор. Примерите са насрочени за 15-ти, 16-ти и 17-ти март. 

Красивата и колоритна музика на Панчо Владигеров поставя пред оркестъра трудни задачи за постигане. Във вплетената национална вибрация от неравноделни ритмики, водещи са яркият симфоничен драматизъм и обичта, която композиторът възторжено възпява. На диригентския пулт застава маестро Григор Паликаров.

В премиерните три спектакъла ще танцуват три различни състава. На първата и втората премиери ще видим на сцената на Софийската опера любимите артисти - звезди на Националния балет, а в третата ще се представи изцяло млад състав. 

Периодът за създаване на балета - от планирането, през организирането и създаването му, отнема около година. Репетиционният период е сравнително кратък - само месец.

Очакванията ни са, че балетът "Легенда за езерото" е спектакъл, който ще остане визитка на Националния балет. Така, както е било и през 60-те години, когато при представянето на балета в Барселона той предизвиква фурор и съкровени спомени, за които емоционално разказва и днес легендарната прима - Вера Кирова. 

Ето и премиерните състави:

На 15.03.2019 г. от 19:00 ч. 
КНЯЗЪТ: Никола Хаджитанев
ЕЗЕРНОТО МОМИЧЕ: Марта Петкова
ЖЕНАТА-ВÓЙН: Катерина Петрова
КАМЕННИЯТ ВЛАСТЕЛИН: Росен Канев
БОГЪТ НА СЛЪНЦЕТО: Цецо Иванов
ЦАРЯТ: Теодор Воденичаров
ЦАРИЦАТА: Диляна Никифорова
ВЪЛК: Георги Банчев
КОШУТА: Кристина Чочанова

На 16.03.2019 г. от 19:00 ч. 
КНЯЗЪТ: Емил Йорадов
ЕЗЕРНОТО МОМИЧЕ: Катерина Петрова
ЖЕНАТА-ВÓЙН: Венера Христова
КАМЕННИЯТ ВЛАСТЕЛИН: Трифон Митев
БОГЪТ НА СЛЪНЦЕТО: Росен Канев
ЦАРЯТ: Румен Бонев
ЦАРИЦАТА: Ирина Желева
ВЪЛК: Георги Банчев
КОШУТА: Кристина Чочанова

На 17.03.2019 г. от 16:00 ч. 
КНЯЗЪТ: Цецо Иванов
ЕЗЕРНОТО МОМИЧЕ: Памела Пандова
ЖЕНАТА-ВÓЙН: София Чуцакова
КАМЕННИЯТ ВЛАСТЕЛИН: Джон Абенанти
БОГЪТ НА СЛЪНЦЕТО: Матю Уитъл
ЦАРЯТ: Еленко Иванов
ЦАРИЦАТА: Шарлот Берар
ВЪЛК: Георги Банчев
КОШУТА: Лора Бошнакова

>>> Още снимки от генералната репетиция вижте във Фейсбук-страницата ни - тук 

Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.