online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ” БЕШЕ ВРЪЧЕНА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ОСЕМ КАТЕГОРИИ

2 Октомври 2020г.

Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура се присъжда на Здравка Евтимова. Това беше обявено по време на тържествената церемония по връчването на Националната награда, състояла се в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив днесПризнанието ще бъде връчено на отделна церемония в София, заради невъзможност на писателката да присъства на събитието.

Здравка Евтимова е авторът, който пише на пет езика - български, английски, френски, немски и руски, а нейните произведения са издавани в над тридесет страни по света. Тя живее и работи като учител в Перник, но нейни разкази са в учебните програми на Дания и САЩВ България има публикувани над 90 разказа в различни сборници и книги. Произведенията йпечелят признания на световни конкурси като „Утопия 2005“ в град Нант, Франция, и на радио BBC, Лондон. Носител е на редица български и международни награди. Освен писател Здравка Евтимова е и преводач, превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, на произведения на български писатели на английски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб. Това е част от богатата творческа биография на Здравка Евтимова, представена от доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата.

Победителите в конкурса за Националната награда „Христо Г. Данов” бяха определени днес от жури, в което участват представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгоиздаването и литературата. Номинациите и тази година бяха определини вдва кръга, като последното си заседание комисията проведе в дома музей „Христо Г. Данов“, непосредствено преди самата церемония.

Престижната награда се връчва в следните категории: Българско издателствоАвтор на българска художествена литератураПреводач на художествена литератураАвтор в областта на хуманитаристикатаАвтор на издание за децаХудожник или дизайн и оформление на книгаПредставяне на българската книга и Библиотечно дело.

Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Сред официалните гости на събитието бяхаинж. Александър Държиков, председател на ОбС Пловдив, общински съветници, писатели, интелектуалци.

 

Ето и пълния списък на наградените:

 

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ ”  2020

 

Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура се присъжда на Здравка Евтимова.

 

 

НАГРАДЕНИ ПО ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ

 

1. Българско издателство

 

Издателство „Просвета – София“ („Великата България на Волга през средните векове“, автор Георги Владимиров)

 

2. Автор на българска художествена литература

 

Вивиан Асса, автор на книгата „Моят Шабат“ на издателство „Факел“

 

3. Преводач на художествена литература

 

Албена Стаменова, за превод на книгата „Писма до Украйна“, автор Юрий Андрухович, издателство „Парадокс“

 

4. Автор в областта на хуманитаристиката

 

Хюсеин Мевсим, автор на книгата „Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки“, издателство „Жанет 45“

 

5. Автор на издание за деца

 

Тони Шан (Антоанета Николова), автор на книгата „Приказки за страната Е“, издателство „СОНМ“

 

6. Художник или дизайн и оформление на книга

 

Кирил Златков, художник на книгата „Поезия. Ронсар“ от Пиер дьо Ронсар, превод Кирил Кадийски, издателство „Колибри“

 

7. Представяне на българската книга

 

Lexicon - Платформа за българска литература

 

8. Библиотечно дело

 

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – гр. Хасково

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg