НАПУСНА НИ ПРОФЕСОР ДРАГАН БОБЕВ !

25 Март 2020г.
Нюз БГ Репортер
25 март 2020 г.

Редакцията на Нюз БГ Репортер с прискърбие препечатва новината за кончината на именития педиатър и изключителен лекар - професор Драган Бобев. В продължение на дълги години професор Бобев бе национален консултант по детска онкохематология и трансплантология и ръководител на специализираната клиника в болница "Царица Йоанна".

Нашето семейство е изключително задължено на професор Бобев, който спаси в тежка кризисна ситуация живота на нашата дъщеря - Йоанна-Изабелла, когато тя бе само на десет месеца. По спешност постъпи в педиатрията на "Александровска" болница. Там лекуващата лекарка се заблуди и вместо от остра стомашна инфекция, каквато вярна диагноза постанови проф. Бобев впоследствие, бебето Йоанна беше лекувана от алергия от мляко и производни продукти. Така здравето й се влошаваше с всеки ден. В изключително тежкия кризисен момент поискахме консултацията и намесата на професор Бобев, който извикахме и докарахме с кола от ИСУЛ. Съпругата ми Меги бе в панички ужас и безсилие, в пълна безпомощност пред влошеното здраве и гаснещата ни рожба. Още с влизането си той установи грешката, нахока колегите си затова, че "изпускат детето". Йо беше стабилизирана буквално за часове и излекувана успешно за дни. 

Въпреки че в качеството си на национален консултант по педиатрия бе изключително натоварен и зает, веднага се отзова на молбата ни за помощ, намеси се професионално, безкористно спаси жиовота на детето ни и дори нямаше намек за хонорар или друго заплащане на консултацията му.

Професор Бобев, аз и съпругата ми свеждаме глава и сме признателни за цял живот за спасението на нашето дете!

Цялото ни семейство ще помни за цял живот с признателност и изключително уважение професор Драган Бобев. 

Почивай в мир!
Поклон пред паметта ти!

Миглена и Иван Върбанови

ЗА ПРОФЕСОР ДРАГАН БОБЕВ:

Проф. Бобев е завършил ВМИ - София през 1958 г. Със злокачествени заболявания при децата се занимава от 1969 г. През 1977 г. защитава дисертация на тема "Цитологични варианти на острата лимфобластна левкемия в детска възраст с оглед прогнозата и лечението". През 1990 г. е директор на Научния институт по педиатрия - София.

От 2000 до 2013 проф. Бобев е управител на Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания - София, ЕООД, гр. София. А от 2006 - Национален консултант по детска онкохематология и трансплантология.

От 1966 става последователно асистент, главен асистент, доцент и професор, преподавал на студенти по медицина, специализанти и лекари.

Участва в съвместни разработки на Европейското дружество по костно-мозъчна трансплантация по проблемите на костно-мозъчната трансплантация при злокачествените заболявания.

Ръководи научни проучвания, свързани с молекулярно-генетичната характеристика на неопластичните болести в детската възраст.

Организира съвместни разработки на Европейското дружество по костно-мозъчна трансплантация по проблемите на костно-мозъчната трансплантация при злокачествените заболявания.

Съавтор е на  научни проучвания, свързани с молекулярно-генетичната характеристика на неопластичните болести в детската възраст

Бил е Национален консултант по детска онкохематология и трансплантология.

Удостоен е със званието "доктор на медицинските науки" (1986). През 1997 г. проф. Драган Бобев и неговият екип (д-р Георги Михайлов, д-р Добрин Константинов, д-р Лидия Гърчева, д-р Боряна Аврамова, д-р Мая Йорданова) са наградени с отличието "Медик на годината" за осъществяването на първата костно-мозъчна трансплантация в България.

Носител е на орден "Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги в клиничната педиатрична онкохематология и за приноса му при функционирането на център по костномозъчна трансплантация (16 септември 2011). Носител на наградата "Лекар на годината" за 2018 г. на Българския лекарски съюз в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност" (19 октомври 2018).

Поклонението ще бъде на 27 март, петък в храм "Света София".

ПОКЛОН!


Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.