НАЙДЕН ТОДОРОВ: ОТ МАЕСТРО, МИНИСТЪР СЕ СТАВА ТРУДНО!

18 Февруари 2023г.

nayden-todorov-0.jpg

 

Нюз БГ Репортер / София, 18 февруари 2023 г.

Музикант, диригент, директор на Софийската филхармония.
А от скоро и служебен министър на културата.
За Найден Тодоров министерството не е нова територия, доколкото през доста години вече той работи в структури към шапката на ведомството. Така че атмосферата не му е чужда.
В телевизионно интервю признава, че приема поста, който осъзнава, че е временен, защото вижда, че има известни натрупвания в сферата и се пита дали те са решими, доколко са нерешими и с какво може да допринесе, за да бъде намерен изход.
Не смята, че един човек, който и да е той, може сам да се справи с проблемите в културата. Вярва, че те могат да бъдат преодолени,  ако всички работят за това заедно. 
Приема за предизвикателство към себе си да потърси и разгадае кое стои в основата на проблемите и напомня, че културата не може да стои свита в ъгъла, нито да чака да  върви след регулациите и решенията в политиката и икономиката.
Маестро Найден Тодоров акцентира, че липсва отношение на обществото ни към културата. А тя е всичко -  образованието,  отношенията помежду ни, начина, по който не се съгласяваме с нашия опонент дори. Със сигурност изкуствата ни приучват да бъдем по-толерантни към чуждото мнение.
В контекста на съставянето на новия бюджет на страната, министър Найден Тодоров ще проведе през идната седмица работна среща с финансовата министърка Росица Велкова. Съзнава, че определено има неща, които могат да се оправят бързо и такива, които ще бъдат решавани дълго във времето.
Ще работи за нормализиране и постигане на  спокойствие в културната сфера, защото съзнава, че хората на културата трябва да са първите, които да накарат обществото да улегне в своите емоционални реакции.
Найден Тодоров е провел телефонен разговор с режисьора Александър Морфов и е имал среща с директора на Народния театър - Васил Василев. Желанието му е проблемът в така бурно и дълго експонирания казус в публичното пространство да изчезне час по-скоро. Трябва ли да има невинен или виновен в Народния театър? - пита министърът, отчитайки различните гледни точки и позиции. Решението, според него, е в намирането на общото, в доближаването им и в намирането на пресечните допирателни, които да събират, а не да разделят. Подчертава, че изкуството трябва да направи хората по-толерантни, и ако това не е така, то трябва да осъзнаем, че имаме проблем.
Найден Тодоров заявява, че Агенцията за държавен финансов контрол извършва своята проверка в Народния театър. Проверката на Министерство на културата е завършила, а законови проблеми на са констатирани. В контекста на решаването на казуса счита, че министърът не трябва да се намесва в решенията на директора на една институция, която трябва да запази своята автономност. Не бива министърът, който и да е той, да има толкова голяма власт върху процесите и самостоятелността на културните институти и това е правило, което Тодоров заявява, че няма да наруши.
Казва, че България винаги е била страна с много богата култура, а българите, които ни представят по света са доказали във времето, че сме държава с голяма култура. 
В първите десетина дни като министър Найден Тодоров откри конференция в Алма Матев, посветена на 150 - годишнината от рождението на Апостоло на свободата Васил Левски, прие посланичката на Италия - Н. Пр. Джузепина Дзара, проведе работна среща работна среща с Агенция „Франс Музеум“ за създаване на проекта «Център на изкуствата на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Созопол, присъства на награждаването с орден на Иво Папазов - Ибряма, прие директора на Музея за модерно изкуство – Център за индустриално творчество „Жорж Помпиду” Ксавие Ре, поздрави екипа на БТА за 125-ата годишнина на агенцията и поздрави лично Джон Малкович, на когото подари книга, разказваща за богатото културно наследство на страната ни. Респектиращо, нали! 
Желаем успешна мисия на Найден Тодоров на новото поприще!
И много съмишленици, които да спомагат за успеха и подема на българската култура.
(Нюз БГ Репортер)

Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.