МУЗИКАНТИ С ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА СКАНДАЛНОТО СПИРАНЕ НА РАДИОКОНКУРСА "ПРОЛЕТ" 2021

15 Май 2021г.
МУЗИКАНТИ С ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА СКАНДАЛНОТО СПИРАНЕ НА РАДИОКОНКУРСА "ПРОЛЕТ" 2021
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР 
София, 15 май 2021 г.

"Изключително ми е неприятно, че се налага да влизаме в този режим (отново!!!), но това което се случва в БНР от няколко седмици е напълно недопустимо, обидно и абсурдно."
Това написа Рут Колева във Фейсбук-профила.

Певицата пише до медиите и СЕМ, за да обърне внимание на "един особено нелицеприятен казус, възникнал без никакво обяснение и логика в Българското Национално Радио преди около месец".

Както Нюз БГ Репортер писа преди дни, конкурсът за нова българска рок и поп песен "ПРОЛЕТ" 2021, внезапно бе спрян със заповед на Генералния директор на БНР Андон Балтаков, след като бяха огласени финалистите - 14 на брой. 

Като реакция на тази безпрецедентна санкция, която поставя конкурса на пауза за пръв път в цялото му съществуване, певци, музиканти и композитори изпращат отворено писмо до Балтаков. Чакат вече повече от три седмици, получават обещание, че ще получат отговор на писмото си. Но, това най-скоро време все не идва. 

Рут Колева споделя: "Служители и музикални редактори в БНР ни казват, че са обект на тормоз и заплахи с наказания по Кодекса на Труда. Това е нечувано и абсолютно недопустимо. Това е рекет.
Недопустимо е, конкурс с 40 годишна история да бъде компрометиран заради "оплакването" на един единствен артист-изпълнител, с довода "БНР не ме обича, а аз съм егати пича". Ние, всички допуснати участници в тазгодишното издание на конкурс 'Пролет', заставаме твърдо зад редакционния екип на радиото и гарантираме, че няма никаква липса на прозрачност или двусмислие в изпълнението и провеждането на този конкурс."

Ето и текста на тяхното отворено писмо:

ДО
Г-н Андон Балтаков
Генерален директор
и председател на УС на Българското национално радио

Уважаеми Г-н Балтаков,

Конкурсът “Пролет” е един от най-авторитетните форуми за популяризиране творчеството на композитори, текстописци и изпълнители на нови български поп и рок песни. 
В историята на конкурса, от създаването му през 1970 година, няма нито една година прекъсване. С огромно разочарование разбрахме за тазгодишното прекъсване. Прекъсване в следствие негодуванието на отхвърлен кандидат. 
Обръщаме се към вас, за да изразим дълбокото си възмущение от вашите прибързани действия. Разбираме обидата на отхвърления, но подобно оспорване преценката на творческата комисия хвърля сянка върху тях и компрометира техния дългогодишен професионализъм. Подобно вмешателство омаловажава усилията и труда на останалите изпълнители, които са работили през годината, за да се явят на този конкурс.
Ние, долуподписалите се, заставаме твърдо зад решението на комисията и настояваме конкурса “Пролет 2021” да бъде възстановен изцяло, без допълнителни изменения.

В допълнение:

ШЕСТ от групите / изпълнителите в издание 2021, на конкурса “Пролет” са представяли България на международния фестивал ESNS в Гронинген. 
Всички селектирани участници са вложили неимоверно количество усилия и средства в създаването на творбите си, при това в изключително предизвикателна за музикалния сектор година.
Всички класирали се артисти са доказани професионалисти и са утвърдени имена на българската и международната музикална сцена. 
Много от нас, в историята на провеждане на конкурса, са били отхвърляни от селекционната комисия, но никой от нас не е дръзвал да оспори оценката им или да вменява липса на прозрачност.
Доверието в професионализма и неприкосновеността на институцията Българското национално радио, както и регламента на основания от нея конкурс не бива да бъдат компрометирани, а вашите действия, становище и прибързана реакция предизвикаха точно това. 

В допълнение питаме:

Може ли да покажете пълна прозрачност за това какво реално се случва и да бъде оповестено кой се е оплакал от начина на провеждане на конкурса и какво точно гласи оплакването му. Защо го няма официално? Защо не може всеки да научи кой е оспорил резултатите и какви са аргументите в жалбата? Вместо това, ние получаваме някакво класиране на финалистите по гласове, което не е нужно никому и действията от това да се оповестяват резултатите на този етап сега са деградивни.

Дали оттук нататък конкурсът ще се прекъсва при всяка жалба от недоволен участник, или само избрани от вас хора имат такова влияние?

Дали смятате, че след като дългогодишни музикални редактори напишат някаква сводка защо една песен им харесва повече от друга, това ще направи вота им по-легитимен от преди? В колко конкурси сте виждали журито да се обяснява публично с "аргументационни писма"?

Настояваме за спешни действия от ваша страна,

С уважение,
Росен Кукошаров 
Ангел Дюлгеров
Виктория Миленова Чешмеджиева (Трио Вива)
Виктория Габриел Ехиянова (Трио Вива)
Йоана Веселинова Великова (Трио Вива)
Свилен Ноев    
Благослав Анастасов 
Даниел Остров (Остава) 
Борислав Мудолов (Der Hunds)
Ивайло Петров  (Der Hunds)
Мартин Евстатиев  (Der Hunds) 
Деян Петков  (Der Hunds)
Мирослав Иванов
Александър Славчев
Борислав Бояджиев 
Александър Обретенов
Рут Колева  
Елена Тодорова Сиракова
Момчил Стефанов Косев
Антон Георгиев
Тодор Ковачев
Петър Трифонов    
Георги  Георгиев
Славчо Николов (БТР)

Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.