МОЖЕШ ДА ПЛАТИШ С БАНКОВА КАРТА, АМА АКО ПАЗАРУВАШ НАД 5 ЛЕВА?!

3 Февруари 2021г.
МОЖЕШ ДА ПЛАТИШ С БАНКОВА КАРТА, АМА АКО ПАЗАРУВАШ НАД 5 ЛЕВА?!
ЕКИП НА THE NEWS BG REPORTER | НЮЗ БГ РЕПОРТЕР
ЕКИП НА PRESS BG NEWS AGENCY

София, 03.02.2021

Можеш да се разплатиш с банковата си карта, ако покупките ти са над 5 лева! Това отсече със студен металически глас жената зад щанда в магазинче за кафе и сладки неща, където се продават още безалкохолни и цигари. В самият център на София - на бул. "Янко Сакъзов" № 32. В същото това магазинче сме влизали безброй пъти, купували сме си кафе и морени, плюс фъстъци и вода, и винаги сме се разплащали в брой или с карта, без да има никакви условия. Удобно е, защото търговският обект се намира точно срещу парка Заимов и ако решиш да се разходиш, то можеш да си купиш някакви неща за тонизиране по време на воаяжа на чист въздух.

Магазинът е "КАФФА" и се стопанисва от Николай Златков - МОЛ на фирма "КАФФА ОЙЛ ЕООД".

На въпросът ни: Ама как е възможно това? Какви са тези "нови" условия и правила? - служителката презрително погледна и победоносно отсече: Ами, така са ни казали от банката?

Излязохме си от магазин КАФФА и се запътихме на 10-тина метра по-нагоре, където са любимите ни вериги ТАБАКОВ и КИНКИ. Там никога не е имало проблем какво и колко взимаме, в какви обороти поръчваме и не е имало ограничения и рестрикции за плащането с банкова карта.

Днес изпратихме запитване до НАП относно законосъобразността на такива действия на търговци, които лимитират обема на покупката като праг, за да бъде заплатено с банкова карта.

Нали разбирате абсурдността на ситуацията - от гледна точка на потребителите?!

Това е все едно да влезеш в голяма верига - като Била, Фантастико или Кауфланд, и на касата да ти кажат, че можеш да платиш с банкова транзакция, ако оборотът от покупката ти е 100 лева минимум, например. Или 200 лева. Или някаква друга сума.

Безумно, нали!

Може ли търговец да определя колко трябва да похарчим в неговия магазин?
Или да ни казва с какви и колко на брой банкноти да платим.
10 лева ви е сметката, ама ще платите на по 2 лева, например?!
Безобразно е!

И така, ще очакваме отговорът на служителите на НАП на въпроса ни:

ИМА ЛИ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ЗА ИЗИСКВАНЕ ОТ ТЪРГОВЦИТЕ НА МИНИМАЛНИ ЛИМИТИ ПРИ ПЛАЩАНЕ С БАНКОВА КАРТА ПРЕЗ ПОС- УСТРОЙСТВО?

А докато чакаме си зададохме въпроса: Как да разберем какви такси плащаме на банката, от която търговецът ползва ПОС устройство?

Според информацията на счетоводна кантора Гери Консулт:
1. Maestro – които почти не съществуват вече и не се издават от банките – при тях обикновено таксите за плащания, които ще Ви удържат са в размер на 0.5%.
2. Международни карти – Visa/Mastercard – НО издадени в България. Това основно са карти, които се издават на българи, клиенти на банки в България или чужденци, които пребививат у нас. Важно е да знаете, че процента комисион, който банките удържат може да варира от 0.6% до 2%.
3. Международни карти – Visa/Mastercard – НО издадени в чужбина. В този случай основно с такива карти могат да пазарят ваши клиенти, които са чужденци, туристи и др., които притежават такива карти. Тук комисионните вече са по-високи от картите издадени в България – започват от 1% и могат да стигнат до 2.5%.


Важното е да сме информирани, да знаем какви са правата ни като потребители и да ги отстояваме, нали?!

МОЖЕШ ДА ПЛАТИШ С БАНКОВА КАРТА, АМА АКО ПАЗАРУВАШ НАД 5 ЛЕВА?!
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.