Platform for Independent Journalism

МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ИНДЕКСИРАТ ТАКСИТЕ НИ, НИНОВА ГИ СПРЯ СЪС ЗАПОВЕД

24 Декември 2021г.
МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ИНДЕКСИРАТ ТАКСИТЕ НИ, НИНОВА ГИ СПРЯ СЪС ЗАПОВЕД
Иван Върбанов

Странна работа. Мобилните оператори скочиха на потребителите, че вдигат от януари 2022 г. цените на таксите. Корнелия, вече като министър де, пък тръгна да ги глобява и да им пуска заповед, за да защити потребителите.
Един вид да няма вдигане и атака на операторите към горките граждани, които и без това едва свързват двата края и няма да могат дори по срещнат Коледа и Нова година подобаващо, според изследване на Тренд.

И така, какво точно се случи?

Преди дни мобилните оператори в България започнаха да пускат СМС-и на своите клиенти, че предстои увеличение на месечната такса, която те ще плащат. С мотива - индексация. На сайтовете на въпросните оператора - и на трите, се появи такава информация. Според общите условия в договорите с ползвателите е допустима такава индексация един път годишно. Но, сега монополистите на мобилни услуги са решили да вдигнат двойно т.нар. процент за индекс - за 2020-та и 2021-ва. Според средногодишното ниво, измерено от Националната статистика. 
Единият оператор се оправдава с вдигане на разходите за услуга, инфраструктура и още, и още. 
Справка в НСИ показва, че показателят за 2020 г. е 1.7%, а за тази - предстои да бъде обявен през януари. Самите оператори очаквали той да е около 2.4%. И пак те - операторите, си събират цифрите, за да получат увеличение с 4.1%. Нека всеки сам си направи сметката според плана, който ползва, с колко точно ще му нарасне сумата. 

Министър Корнелия Нинова: Това е нелоялна търговска практика. Спираме я!

И в отговор, ето че Корнелия - вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, взе мерки!
Обяви, че казусът с повишаването на казуса на мобилните оператори е нелоялна търговска практика и издаде заповед, с която забранява това да се случи. А от своя страна Комисията за защита на потребителите - добре, че има такава комисия и то тя действа, започна проверка. Проблемът в това да бъде обявено намерението на операторите за нелоялна търговска практика се състои в това, че те ще индексират с процент за две години напук, а не само за една назад, както е предвидено в текста но общите условия в договорите с потребителите.

Нинова се закани, не - предупреди е точната дума, че ще бъдат приложени всички механизми и ресурси на закона, за да се превантира намерението на операторите. Но, пък глобата е смехотворна за финансовите обеми, с които те боравят - от 1.000 до 30. 000 лева. 

Има и още. Нинова обяви, че ще воюва с големите, които тормозят  ползвателите - граждани: колекторските фирми, ЕРП-тата, топлофикациите, мобилните оператори. 

Но, дали това е предупреждение срещу т.нар. монополи, че има нова власт и трябва да има преосмисляне на поведението им и "отношението" към новите управници, за да им върви бизнеса или наистина Нинова се е заела и ще съумее да отстоява интереса на избирателите - предстои да разберем.

А как ми се иска да е второто!

<The News BG Reproter, Иван Върбанов> 
Сподели

Коментари

Изпрати