МИРА НИКО НАПИСА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ РОМАН ЗА СЪВРЕМЕННА ЯПОНИЯ "ОТВЪД ЧЕСТТА И ЧУВСТВАТА"

16 Май 2024г.
МИРА НИКО НАПИСА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ РОМАН ЗА СЪВРЕМЕННА ЯПОНИЯ "ОТВЪД ЧЕСТТА И ЧУВСТВАТА" | The News BG Reporter ®
Иван Върбанов, София, 13.05.2024 г./

Уважаеми читатели, представяме Ви двама изключителни творци и духовни хора, които следват своята кауза — да създават красота, да множат Светлината и да пробуждат чрез всичко онова, което правят и носят в себе си като талант, енергия и познание.

Две сродни души, които съдбата е събрала заедно със силата на любовта в едно семейство, но и за да бъдат спътници в мисията си — да бъдат проповедници на книжовност, философия, изкуство и култура.

И те го правят блестящо, с вдъхновение и усет, с потенциал и изключителен професионализъм:

Мира Нико — на попрището на книжовността с романите, които пише, в които вплита послания извън сюжета, защото е осмислила и приела от Вселенския космически разум и иска да предаде на повече хора, а оперният певец Руси Ников — със силата и въздействащия ключ на музиката, на оперното изкуство, на обаянието и магията на вибрацията на гласа си, чрез концертите и музикалните продукции, в които участва и музиката, която пише за мултимедийнте творби, които създава съпругата му Мира Нико.

И така, ето ги пред нас, и по повод на предстоящата премиера в София на първия български роман за съвременна Япония, написан от писателката Мира Нико и озаглавен „Отвъд честта и чувствата“. Представянето е насрочено за 15.05 (сряда), от 18.30 ч. в Българския културен център в град София.

- Здравей, Мира! Остават броени дни до срещата Ви с публиката в София. Как би представила романа си в аванс, пред нашите читатели, които сега четат това интервю, за да ги привлечеш към написаното и да повдигнеш завесата към твоята творба ? Видения, магичен сюжет, реална история, традициите на Япония или нещо съвсем различно от всичко изброено от мен съдържа книгата ти? ….
- Това всъщност е първият български роман за съвременна Япония. Моето призвание е да изследвам и пиша за различни култури и да филтрирам най-същественото от тяхната мъдрост и философия. Навлизам в една далечна култура — без предразсъдъци, разглеждам я, изучавам я, и дестилирам същественото и мъдростта в опит за роман — еликсир.
Да бъдеш верен на моментната си мисъл, на настоящата си цел и да не проявяваш небрежност към каквото и да е в своя живот, а да слееш съществото си с учтивостта, лоялността и личната отговорност — това са всъщност невидимите пътеводители на поколения японци.
Съзерцание, непреходна красота, промяна на гледната точка до просветление, удивителна естетика, неусложнен път към осъществяване на един щастлив живот — изграждат характера и сърцето на моя роман за Япония.
Широкоспектърно погледнато — атмосферата е японска, в един макро поглед, по-скоро съм вгледана на дълбоко в човешкото и универсалните теми: за свободния избор, приятелството, любовта, вътрешните конфликти на човешката душа, въпроса за чувствата, съновиденията, волята, честта, живота и смъртта.
Един роман за всички и същевременно не за всеки.
Любопитното е, че единият от персонажите е инспириран и посветен на Хироюки Санада.
Санада Сан е един от най-талантливите японски актьори, също талантлив режисьор и продуцент, създател на новият “Шогун”, по едноименният роман на Джеймс Клавел.
Надявам се един ден и моят роман да бъде филмиран и г-н Хироюке Санада сам да изиграе персонажа, посветен на него.

- Това е пореден твой роман, вдъхновен от пътешествията в живота Ви с Руси, с когото обикаляте по целия свят. Разкажи ни малко повече, моля, за предстоя Ви в Мексико, който, сигурен съм, е в основата на създаването на предходната ти книга “Ерата на шестото слънце”.
- Пътешествието ни в Мексико бе във връзка с прекрасен и незабравим ангажимент. Руси Ников, съпругът ми, бе поканен за турне в Съединените американски щати с проекта “Трес грандес класикос”, благодарение на който обиколихме всички големи градове на Мексико за 40 дни. Зад това свещено библейско число винаги е програмирано някакво изпитание и достигането до нещо съществено. Време, в което разтопихме изцяло старите си представи и предразсъдъци. Там се запознах с мъдростта на Толтеките, посетихме свещенни места, едно от които бяха пирамидите при Теотихуакан - древният град, където се смята, че човек става “Бог”. Във всеки случай стопихме всички свои несъществени представи и преразсъдъци, които пречат за развитието на човешката душа. Там осъществих сериозно за мен събличане на всичко старо и ненужно. Върнах се обновена и изпълних обещаното — да напиша роман за тази страна, нейната мъдрост и Толтекското познание. Дадох обещание на един истински толтек, с който мога да се срещам вече само на сън.

- Кои са водещите мъдрости и послания, които винаги кодираш в твоите романи, които искаш хората да запомнят и да носят в умовете и сърцата си: за живота, за отношенията, за надеждите и мечтите, за любовта и пътя, за отчаянието и Светлината, за покаянието и изгубването. И разбира се за силата да се възродиш, да се изпълниш със съдържание, да оставиш следа и да следваш уникалния си път, защото …
- Този въпрос е толкова хубав и толкова съществен, че по него може да се напише едно цяло ново произведение. Книгите формират идеи и винаги провокират човешкото мислене, затова и писателят трябва да има високо чувство за етика, естетика и морал. За мен е важно хората да отделят време да си припомнят абсолютните същности, които определят смисъла на съществуването ни и това са темите за живота, истината, свободата, любовта, способността да прощаваме, да гледаме по-често с погледа на орел, с мъдростта на философите, с чистотата на дете, със смелостта на самурай, с богатството на четирите елемента, с естествеността на херменевтиката, с ентусиазма на творец.
За да не бъда досадна и многословна, ще ви кажа само една моя мисъл от романът ми за Япония: “Ако не се оплетем в целите си и не загубим любовта към живота, ще постигнем най-важното — да превърнем съществуването си в изкуство!”

- Как се съчетавате, допълвате, партнирате, как изграждате общия си творчески тандем — в живота, и в изкуството? Правите го по изключителен начин, което е вдъхновение и пример, но считам, че е и благословия — и за двама Ви!
- Нищо извън Бога не е възможно. Всяко противоречие, не-единомислие и екзистенциален конфликт, трудност, спор както при всички хора се разтапят от Любовта, защото, както знаете, Любовта, ако е истинска — побеждава всичко. И двамата сме силни и сложни характери, както Руси се изразява: “Ние сме феномен, много често сме на различно мнение, но вибрираме на една чистота, може да ни уловите в една фреквенция. Стремежът ни един към друг се разтваря като лотос на дълбоко в честта и чувствата”, — казано с усмивка.

- Да кажем малко повече за дейността на Руси Ников — за последните му участия на оперния подиум, за артистичните му постижения и проявления на таланта му …
- Живеем заедно като семейство вече 25 години и той не спира да ме изненадва. Има толкова много скрити таланти! В последните години пее най-вече в Австрия и повече във Виена, преди това беше гост на оперни театри в Мексико, Египет, Япония, Бразилия, Чиле, Германия, Австрия, Швейцария. Мисля, че е изпял повече от 4 хиляди класически концерта. Любимото му място си остава златната зала на Музикферайн във Виена, където имах и аз честта да открия удивително изпълнение на “Стабат Матер”, с участието на маестро Чембърлейн от САЩ и Пловдивска филхармония. Руси е интровертният, аз — екстравертната в нашата връзка. Той не обича да говори за себе си. Не издава, че записва и композира, освен това е невероятен шивач — дизайнер, имаме частно музикално студио, в което за семейна радост записваме и двамата. Той също е добър уеб дизайнер и най-важното сериозен и всеотдаен баща за нашите двама сина.

- Какво е разбирането и философията, която следвате във всеки Ваш проект и коя е точката на удовлетворение, кога си казвате: успяхме, радостни сме, че докоснахме хората и те разбраха всичко?
- Отдаваме се изцяло, не очакваме нищо конкретно. Винаги ни се иска да включим повече аспекти, за да изразим възможно най-естетично силата на словото и музиката. Надяваме се да докоснем и да въздействаме положително на повече хора! Самият процес на творчество е изпълващ, съпроводен с много еуфория и разбира се измъчени моменти. Публиката получава готов продукт, а целият процес на създаване и подготовка остават скрити, като там се крие целият спектър на отдаване за всички хора на изкуството. Всъщност най-илюзорното, заблуждаващо и неиздържливо нещо е “Успехът” и той не е приоритет за нас. Да се стремиш към успеха е като да тичаш след вятъра. Разбира се, че е важно творчеството да бъде оценено и подкрепено да изпълни мисията си. Изкуството изисква огромно самоотдаване, енергия и време, едва ли има материален еквивалент да възвърне всичко това. Хората на изкуството сме много по света, надявам се да изпълним своята съществена задача към човечеството.

- Разкажете ни и за мултимедийните проекти, които създавате заедно за малки и големи?
- Поредицата “Звездните същества” е един проект за деца, който е създаден да провокира способността за рефлексия, фантазия и въображаем свят, познание на планетите в нашата слънчева систева, поредица, която чака своето продължение. Исках да бъде като забавна философия за деца — днешните, са твърде информирани, но сякаш им липсва естетика и етичност в представите и възприятията. Руси композира музиката, текстовете и идеята са мои. Прекарваме часове в личното ни студио, където откриваме още свои идеи. Аз не съм певица, но записвам с удоволствие и забавлявам професионалия музикален слух на Руси с моето музикално несъвършенство, изпълнено с еуфория и патос. Получава се естествено и забавно.

- Как бихте формулирали мисията си на творци? Вярвате ли в голямото пробуждане, в идването на нова ера, цивилизация, новите измерения на познания и общуване, на знания и духовно израстване? Идва ли обновление на света или отчаянието и разпадът са доминиращите сили повсеместно? Какъв е ключът, за да се обърне трендът и да шества доминиращо Доброто и Светлината?
- Мисията на твореца е като мисията на Апостолите — без да звучи помпозно. Защо? Защото първо се посвещаваш, после започваш процеса на осмислено отдаване и мисията да достигнеш до възможно повече хора, които да докоснеш с идеята за Светлината, защото работата на осъзнатите хора на изкуството е свързана с храната за Духа и Душата. Творецът работи с видимата и невидимата материя и тъкмо в това се състои магията на творчеството.
Борбата между светлото и тъмното, доброто и злото са част от нашия свят, защото гледаме на него дуалистично, но той е много повече от това. Мъдростта, любовта и прошката могат да ни изведат много напред, а с ключа към новата светла Ера могат да боравят само просветените. Дано по-скоро се върне в техни ръце!

- Получавате ли знаци, които следвате и които Ви водят?
- Сънувам, обмислям, тълкувам, творя. Сънувам ярко, вълнуващо, наситено със събитийност, знаковост, символичност, получавам огромен стимул и вдъхновение от сънищата си. Там душата пътува и битува, с по-малко смущения.

- В какво вярвате безрезервно?

- В Божествения първоизточник, божественото проявление и идея, които са навсякъде — в нас, и около нас. Както и в любовта, защото тя е еманацията на Бога.

- След София, кои са следващите Ви събития из страната, за да представите романа и Вашето творчество?
- На 15 май е представянето на романа “Отвъд честта и чувствата” в Български културен център от 18.30 часа. На 16 май сме в Стара Загора — представяне на романа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ от 18.30 часа. На 17 май представям романа си “Ерата на шестото слънце“, заедно с изпълнения на мексикански Болероси от оперният певец Руси Ников.
Заповядайте!
Накрая, сърдечно благодарим! Това е най-приятното и съществено интервю, което съм имала в последно време. Сърдечни поздрави и безкрайно уважение от нас!

- Благодарим и ние за възможността да си общуваме и да Ви представим с това интервю!
На двама Ви желаем нестихваща твроческа енергия, неспокоен дух, стремление към Любовта и Светлината. И нека музиката, книжовността и вдъхновението Ви водят, за да създавате, озарени от Божествената искра на сияйно творчество!
НА ДОБЪР ЧАС!

(Иван Върбанов, Нюз БГ Репортер, София)

Сподели

Коментари

Изпрати