МИНИСТЪР НЕНО ДИМОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА, ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ НЕГО

11 Януари 2020г.
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР

10.01.2020

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка.
Междувременно Прокуратурата на Република България повдигна срещу него обвинения за умишлена безстопанственост, причинила водната криза в Перник.

Мярката му - арест за 72 часа, остава непроменена поради опасения, че може да повлияе на разследването, ако е на свобода. Очаква се специализираната прокуратура да повдигне обвинения за постоянното му задържане.

Говорителят на Главния прокурор Сийка Милева по време на пресконференция днес обяви, че държавното обвинение счита, че Димов е нарушил служебните си задължения като министър като е продължавал да издава разрешителни за промишлено захранване с вода на предприятията "Стомана" и "Топлофикация", независимо, че е бил информиран от управителя на ВиК дружеството за ниските нива на язовир "Студена". Мерките е трябвало да бъдат точно обратните - намаляване на потреблението за промишлени нужди, а не разходване. Обвиненията са за периода януари 2018 - ноември 2019 г. Прокуратурата е събрала доказателства в 50 тома, а изчислените щети са за над 11 млн лв. Обвинителите считат, че, ако Димов не е издавал разрешителните за водоподаване в тези размери, то не би се стигнало до днешната криза в Перник. 

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министър Нено Димов. Към момента не е ясно кой ще го наследи на поста му. Проведена е двустранна среща между Премиера и председателят на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.