МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ: ТРЯБВА ДА ПОМАГАМЕ НА СВОБОДНИТЕ АРТИСТИ, НО И ТВОРЦИТЕ, КОИТО СА НА ЩАТ!

18 Юни 2024г.
МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ: ТРЯБВА ДА ПОМАГАМЕ НА СВОБОДНИТЕ АРТИСТИ, НО И ТВОРЦИТЕ, КОИТО СА НА ЩАТ! | The News BG Reporter ®
Иван Върбанов — София /

„Надявам се да споделите идеите си за статута на свободните артисти и затова как държавата може да им помага. Пандемията спомогна на българската държава да „види“ независимите артисти, защото никой преди това сякаш не ги забелязваше. Пандемията мотивира държавата да заработи в подкрепа и на свободните творци. Едновременно с това е необходимо да се каже, че трябва да помагаме и на творците, които са на щат.“

Това бяха първи думи, с които министърът на културата Найден Тодоров се обърна към участниците в “IETM Plenary meeting Sofia 2024”, което се провежда в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Министър Тодоров отбеляза, че Парламента успя да гласува промени в Закона за закрила и развитие на културата и така зададе предпоставката за създаването на Регистър на професионалните артисти, което е едно добро начало.

„Ролята на държавата е да помага на творците, да създава възможните предпоставки и условия те да съществуват и да се реализират. Никое общество не може да съществува без изкуството, особено днес, когато живеем редом с изкуствения интелект. Той може да прави всичко, само не и изкуство“, посочи министърът на културата.

Найден Тодоров изрази надеждата си да бъде намерен правилният път за бъдещето на артистите, не само да бъде определен и защитен техния статут.

„Важното е да разберем, че без хората на изкуството нашето общество няма бъдеще!“, заяви министър Тодоров по време на откриването на събитието.

Всъщност, повече от 400 организации и артисти от над 60 държави пристигнаха в София за Годишната среща на IETM — международната мрежа за изпълнителски изкуства, създадена през 1981 г. Членовете ѝ са артисти на свободна практика, мениджъри, самопродуциращи се артисти, селектори на фестивали или арт центрове, културни активисти, представители на институции.

Сред темите са предизвикателствата пред независимите артисти днес, проблемите около техния статут, създаването на по-устойчива среда за развитието им, възможностите за обмен, грижата за менталното здраве и мястото на съвременните технологии в създаването на сценичния продукт. Актуални и за българските артисти проблеми ще се разглеждат в различните панели и дискусии: за необходимостта от нови политики, от търсене на ефективни решения, подобряване на условията на труд и др.
Артистичната програма включва около 50 заглавия — театрални спектакли, танцови пърформанси и концерти.

(Иван Върбанов, Нюз БГ Репортер)

Сподели

Коментари

Изпрати