МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ: НФ „КУЛТУРА“ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОСНОВНИЯ ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ ЗА КУЛТУРАТА В БЪЛГАРИЯ

26 Юни 2024г.
МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ: НФ „КУЛТУРА“ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОСНОВНИЯ ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ ЗА КУЛТУРАТА В БЪЛГАРИЯ
Иван Върбанов - София, 26.06.2024 г. /

Значима новина в ресор култура от днешния ден – рестарт, съобразно изискванията на ЕК и Министерство на финансите, на първите две програми по проект 42 на Плана за възстановяване и устойчивост, администриран от Национален фонд „Култура“.

Със сигурност могат да кандидатстват всякакви проекти – буквално всичко, което създават творците на България.

Условията ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в петък на страницата на НФ „Култура“. Срокът е едномесечен, а от 1-ви август кандидатите ще могат да подават документи за кандидатстване по програмите.

КОИ СА НОВОСТИТЕ?

„Три от най-големите промени, касаещи кандидатите са, че вече могат да кандидатстват и по-млади организации, които имат 1 година дейност, а не както беше досега – 3 години. Второто много важно условие: преди се е изисквало 20 % самофинансиране, а сега то вече е 10%. И третото – отпада забраната за международни партньорства. Европейската комисия стимулира насърчаването на европейските партньорства. В момента се увеличава възможността за конкуренция с новите условия“, пояснява Найден Тодоров.

Идеята е да се финансира културата, която не може сама да се финансира. С акцент – да се подпомогнат операторите по места в страната, които организират културна дейност.

И още: в следващите месеци НФ „Култура“ ще организира и обучения за родни куратори по отношение на организацията в различните градове.

ФОНД "КУЛТУРА" - НЕПОСЛУШНОТО ДЕТЕ НА МК, ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОСНОВЕН ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ ЗА РОДНАТА КУЛТУРА

„Фонд Култура е непослушното дете на Министерство на културата. В България приемаме по един погрешен начин министерството, като и самият фонд, разбира се. МК не е организация, която да доставя пари. Това е организация, която трябва да движи националната културна политика в някаква посока. В последните години това тотално е променено и културното ведомство се е превърнало в една счетоводна организация: на Вас ще ви дадем едни пари, от които вие трябва да похарчите толкова … Логиката е Фонд „Култура“ да предоставя средствата чрез програмите си за всякакви проекти за цялата българска култура. Докато Министерство на културата е администратора и задава посоките на развитие на културната политика. Фонд „Култура“ трябва да засили своите функции, той трябва да се превърне в основния финансов механизъм на културата в България. Искам да благодаря на всички служители на Фонда, които са много малко. Те спасиха 90 милиона – средства за българската култура, което е едно много сериозно постижение. Аз им благодаря сърдечно за това!“, подчертава министър Найден Тодоров.

Малко над 95 млн. лв. са средствата по ПВУ, като около 78 млн. от тях са европейско финансиране, а близо 25 млн. лв. са средствата за първите две програми.

Програмите по ПВУ следва да се реализират до 2026 г., а в рамките на целия период НФК ще проведе образователни инициативи за хора и организации, създаващи културните календари.

В края на лятото се очаква да бъде публикувана индикативната програма на фонда за 2025 г., което се случва за първи път и е израз на усилията на екипа да улесни хората, които създават българска култура.

И ОЩЕ ЕДНА ВАЖНА ТЕМА ... ПАНАГЮРСКОТО СЪКРОВИЩЕ ...

Панагюрското съкровище да се върне в Пловдив?
Свръх гореща тема от сферата на културата тези дни.
Панагюрище, Пловдив или София?

Министър Найден Тодоров e абсолютно категоричен:
„Темата е поставена грешно. От една страна мога да разбера общинските съветници в Пловдив, защото тяхната работа е да се грижат за техните местни интереси. И, да, максимална част от националните културни ценности да бъде там. От друга страна това не съвпада с интересите на нацията като цяло“.

Акцентът в темата е НАЦИОНАЛЕН или РЕГИОНАЛЕН музей ще показва Панагюрското съкровище?
Но, нали НИМ е Националният исторически музей на България, а не просто градски столичен музей.

„Не мога да схвана логиката на Регионалния археологически музей в Пловдив. Историята е интересна и поучителна. Панагюрското съкровище е собственост на музея в Пловдив, и в същото време – собственост на държавата България. Тази национална културна ценност трябва да се показва и представлява, особено в чужбина, от Националния музей на България“, е позицията на министъра на културата маестро Тодоров.

В настоящия момент Министерството на културата /МК/ организира предстоящо посещение през месец ноември на Панагюрското съкровище в музея Гети в Лос Анджелис.

Адмирации и подкрепа на 100 % за становището на министъра на културата и изразената логика: да, мястото на Панагюрското съкровище е в Националния исторически музей!

(Нюз БГ Репортер, Иван Върбанов - София, 26 юни 2024 г. )
МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ: НФ „КУЛТУРА“ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОСНОВНИЯ ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ ЗА КУЛТУРАТА В БЪЛГАРИЯ
.
МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ: НФ „КУЛТУРА“ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОСНОВНИЯ ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ ЗА КУЛТУРАТА В БЪЛГАРИЯ
Сподели

Коментари

Изпрати