Министър Кръстю Кръстев и кметът Костадин Димитров инспектираха ремонта на Концертната зала в Пловдив

2 Февруари 2024г.
Министър Кръстю Кръстев и кметът Костадин Димитров инспектираха ремонта на Концертната зала в Пловдив | The News BG Reporter ®
ИВАН ВЪРБАНОВ

Министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, директорът на Държавна опера Пловдив маестро Диан Чобанов и зам.-кметът по култура Пламен Панов инспектираха започналия ремонт на сградата на Концертна зала в града под тепетата. Те бяха придружавани и от инж. Любозар Фратев, председател на сдружение „Дом за пловдивската опера“. 

Строителната площадка беше открита на 18.12.2023 г. Възложител е Министерство на културата, като стойността на реновацията е 10 милиона лева без ДДС, с очакван срок за изпълнение от 360 календарни дни.
 
Фирмата-изпълнител на проекта „Основен ремонт и реконструкция на Концертна зала като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции, Държавна опера – Пловдив“, която спечели обществената поръчка е "Заечки" ЕООД , строителният надзор ще бъде упражняван от "План Инвест Пловдив".

През настоящата 2024 година е предвиден процес на реновация на сценичното пространство на Концертна зала. Плановете включват създаване на нова оркестрина и инсталиране на четири подвижни сценични платформи.

Основната цел е превръщането на залата в многофункционално сценично пространство, подходящо за симфонични концерти и други сценични събития. 

В рамките на реновацията ще бъдат напълно обновени гримьорните, репетиционните и други помещения, предназначени за художествено-творчески състав и изпълнителите. 

Вентилационната система ще бъде изцяло подменена, акустичните елементи ще бъдат обновени.

Седящите места в залата ще бъдат запазени, като общият им брой ще бъде 611, с възможност за пренареждане и увеличение до 698 места.

Предвижда се паркетът в залата да бъде запазен, а така също и каменните облицовки по стените. 
Фоайето ще има настилки от гранит, стълбите ще бъдат обособени със стъклени парапети.
По фасадата към площада се предвижда да бъде поставена голяма видеостена - с размери 10х10 метра, която ще излъчва на живо представления и концерти.
Горните етажи на сградата ще бъдат преобразени в балкони, отворени към площада.

Концертна зала в Пловдив не функционира повече от 6 години.
 
Последното събитие е било на 26 октомври 2017 г. – концерт на Евгени Божанов за закриване на VIII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", дирижирано от маестро Емил Табаков.
Министър Кръстю Кръстев и кметът Костадин Димитров инспектираха ремонта на Концертната зала в Пловдив | The News BG Reporter ®
Министър Кръстю Кръстев и кметът Костадин Димитров инспектираха ремонта на Концертната зала в Пловдив | The News BG Reporter ®
Сподели

Коментари

Изпрати