online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

МИНИСТЪР БАНОВ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА НА КОЛЕКЦИЯТА НА ФОНДАЦИЯ "ТРАКИЯ"

8 Февруари 2020г.
Нюз БГ Репортер

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“.

Държавното обвинение инициира проверка, свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца.
Частната колекция от антики на Васил Божков е смятана от експерти за една от най-големите и ценни в света. Събирана повече от 15 години, колекцията разполага с над 3000 експоната. Това я прави не само най-голямата частна колекция в България, но и в света - по отношение на Тракия и някои исторически периоди или видове артефакти.
Законно придобити ли са предметите за милиони? Имат ли документи за произход? И проверявала ли е държавата или е протектирала колекцията през годините?

Нюз БГ Репортер научи, че журналистката от bTV Новините Теодора Трифонова е заснела филм, който търси отговори на тези въпроси след задълбочен анализ на темата, Закона за културното наследство, както и разговори с експерти и членове на фондация „Тракия”, която отговоря за артефактите, и държавните институции.

Филмът „Колекция с неизвестни“ на Теодора Трифонова и Любомир Кацаров ще бъде излъчен в неделя след новините в 19:30 часа в ефира на бТВ.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg