online media | онлайн медия

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: "ОЧАКВАМЕ ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА ПРИСЪСТВЕНАТА ФОРМА В ДИСТАНЦИОННА ПРЕЗ ЯНУАРИ"

8 Септември 2020г.
МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: "ОЧАКВАМЕ ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА ПРИСЪСТВЕНАТА ФОРМА В ДИСТАНЦИОННА ПРЕЗ ЯНУАРИ"


Иван Върбанов

Министерството на образованието и науката обяви в 30 страници противоепидемичните мерки, които се въвеждат на старта на новата учебна година. Педагогическите съвети са проведени през изминалата седмица. Предстои училищата да насрочат и родителски срещи, за да разяснят какво предстои и как ще се случва учебният процес.

Информация ще постъпи и чрез електронните дневници към настойниците на децата.

В просветното ведомство са обсъждани различни варианти и подходи за провеждането на новата учебна година. В световен мащаб всяка страна търси своята формула. Целите са: от една страна властите да са предпазливи и да бъде запазено здравето на учащите, а от друга - да се провеждат занятия, да се учи и работи относително нормално. Ясно е, че няма единна рецепта и решение.

Популярни са две стратегии - смесено обучение, с разреждане и редуване на формите (дистанционна, присъствена).България избира втората - на невзаимодействие на паралелките, която се прилага адаптирано и по отношение на детските градини. 

"Най-вероятно през новата учебна година ще има ситуации, при които децата ще учат в електронна среда - цели паралелки, или цели училища, или общини и области", коментира ситуацията министър Вълчев. 

"Когато се установи влошаване на епидемичната ситуация, ще има прагови стойности, над които ще се превключва на обучение в електронна среда. Очакваме министърът на здравеопазването на определи праговете и стойностите. При традиционните сезонни грипове също ще има превключване към обучение в електронна среда най-вероятно през януари-февруари", заяви Красимир Вълчев.

Намалени часове не се предвиждат, но за сметка на това се разработват компенсаторни мерки възможности за дистанционни консултации. 

Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg