МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА КРЪСТЮ КРЪСТЕВ В ТЪРГОВИЩЕ: "ОЧАКВАМЕ ПОДКРЕПАТА НА ВСИЧКИ ОБЛАСТИ ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО НА КУЛТУРАТА!"

20 Януари 2024г.
3.jpg

Репортерски хроники - 20.01.2024 г., Иван Върбанов /


Тридневното работно посещение на министъра на културата, което започна от Шумен, премина през Разград, завърши в област Търговище. Министърът бе придружен от Весела Щерева – началник на политическия му кабинет, Елица Пенова –  съветник на министъра, Елиянка Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ на Министерството на културата, Силва Хачерян – директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в министерството и арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимото културно наследство. 
Министър Кръстев бе приет от областният управител Гергана Цонева, кметовете на петте общини, кмета на града д-р Дарин Димитров. Традиционно той проведе и работни срещи с ръководителите на културни институти и читалищата от региона. 

„С новия бюджет имаме възможност да направим културна политика, искаме на място да видим от какво имате нужда, за да можем да помогнем. Предпочитам тази непосредствена комуникация, защото с писма и по телефона не винаги може да се придобие най-пълна представа“, е заявил министър Кръстев по време на разговорите си с представителите на сектора. По думите му най-важната връзка е между държава и община. „Аз винаги съм смятал, че без помощта на всички общини в областта съхранението на културата, независимо дали е движима, недвижима, сценични изкуства, музеи, галерии, читалища, библиотеки – нищо не би могло да се осъществи“, подчерта министър Кръстю Кръстев и добави: „Хората, които работят в културата, оставят душата и сърцето си там. Те нямат друга кауза. Затова нашата кауза е да ги подкрепяме“.

Сред обсъдените теми е била и  необходимостта от подкрепа за читалищата в Община Антоново; необходимостта от допълнителни специалисти в Историческия музей в Попово с цел подсилване на теренните археологически проучвания и други.

По време на срещата на министър Кръстев с кмета на Търговище д-р Дарин Димитров и с ръководители на културни институти бе оявено, че от настоящата година се създава местен фонд „Култура“, който да подпомага културни проекти.

Кръстю Кръстев сподели, че екипът на Министерството изготвя статистика и анализ, благодарение на които ще може да бъдат насочени допълнителните извоювани средства за култура точно към културните институти с най-голяма необходимост по области в страната.

В министерството се работи и над методика, по която да се заложат механизми за осигуряване на допълнителни средства за общинските състави. „Трябва да обединим усилията си и да работим заедно по места – това е условието, за да успеем“, подчерта министър Кръстев.

В областния град той посети още театъра, регионалната библиотека и музей „Археологическа експозиция”. Директорката на библиотеката г-жа Росица Куцарова подари читателска карта на министър Кръстев и представи проектите, по които работят и чрез които се стремят постоянно да разширяват достъпа до услугите си за все повече социални групи.

5.jpg

6.jpg

7.jpg

9.jpg

10.jpg


Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.