Platform for Independent Journalism

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА АТАНАС АТАНАСОВ С КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР

27 Май 2022г.
atanas%20atanasov-%20newsbgreporter%20-%20ivan%20varbanov.png

NEWSBGREPORTER - Иван Върбанов, София, 27 май 2022 г.
/ Министърът на културата Атанас Атанасов ясно и категорично заяви в Народното събрание подкрепата на културното ведомство и държавата за Младежкия театър. Ето какво заяви министър Атанасов в кулоарите на парламента пред медиите, след участието си в редовния петъчен контрол на НС:
„Най-важното за мен е да е ясна категоричната подкрепа към Младежкия театър от страна на Министерството на културата. За мен беше голяма изненада да разбера за притесненията на ръководството му чрез социалните мрежи, защото имах дълга среща с Михаил Байков - директор на театъра, на която обсъдихме казуса. Подкрепата на Министерството на културата никога не е била под въпрос. По решението на този въпрос Министерството на културата работи съвместно с театъра”.

ПОВЕЧЕ ЗА КАЗУСА - КЕВР ИСКА ИМОТ НА МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР

През месец февруари 2022 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) входира преписка в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в която заявява желанието си да придобие безвъзмездно имот, който е част от сградата на Младежки театър, твърдейки, че имотът ни е с „отпаднала необходимост“. Става въпрос за имотът, който е собственост на Младежки театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, и който категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив! Още повече, че Младежкият театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър.

Във връзка със запитването на КЕВР от 25.02.2022 г., постъпило в МРРБ на 04.03.2022 г., Министерство на регионалното развитие и благоустройството изисква от Министерство на културата и Младежки театър становища дали визираният имот е с отпаднала необходимост с оглед възможността за удовлетворяване искането на КЕВР. Ръководството на Младежки театър изготвя шест страници становище, в което мотивирано и категорично заявява, че пространството не е с отпаднала необходимост и театърът вече е предприел стъпки за превръщането му в сцена за куклен театър съгласно художествения профил на института. 
Сподели

Коментари

Изпрати