Platform for Independent Journalism

МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ПОСТИГНА РЕДИЦА ДОГОВОРЕНОСТИ В ГЕРМАНИЯ

27 Януари 2024г.

421873128_782620717238315_6943392992518821290_n.jpg

РЕПОРТЕРСКИ ХРОНИКИ - ИВАН ВЪРБАНОВ - 26.01.2024 г., / 

Министърът на културата Кръстю Кръстев е във Федерална република Германия на работно посещение, след като направи вътрешен рейд в три града в страната - Шумен, Разград и Търговище, за което вече писахме подробно.

Домакин в Берлин на министър Кръстев в първия ден от визитата му в Берлин бе държавният министър по въпросите на културата и медиите г-жа Клаудия Рот.

Ето резултата от срещите на двамата: постигнати договорености за подкрепа от Германия за България на ниво ЕС за осигуряване на помощ за санирането на стари сгради, свързани с изкуството и културата; за общи действия и колаборация на културния сектор; за взаимодействие за съхраняване на културната памет и други.

Министър Кръстев бе придружаван от заместник - министъра на културата Амелия Гешева, а при пристигането им в Германия към тях се присъединиха и посланик Григор Порожанов и директорът на БКИ-Берлин Борислав Петранов.

Важен акцент по време на диалога бе темата за механизмите на действие на т.нар. „културен паспорт“, осигуряващ широк достъп до култура за гражданите.

6%20(2).jpg

Паспортът, който използва приложение за предоставяне на 200 евро кредит за разходи за култура, позволява закупуването на билети за концерти, книги, музикални инструменти, посещения на кино и други в Германия.  От стартирането на приложението в средата на юни досега са се регистрирали над 310 000 18-годишни младежи. Около 100 000 от тях са активирали кредита чрез електронна идентификация.

Министър Рот сподели германския опит в тази посока и  посочи, че, наред с други положителни ефекти в Германия, се забелязва и нарастване на интереса към книгата от младите хора.

Министрите Кръстев и Рот инициират идеята културният паспорт да бъде подкрпен от Европейската комисия и да се въведе от всички страни членки на евросъюза.

Германската министърка на културата Рот  отправи специална покана към министър Кръстев да открие заедно с нея престижния фестивал „Берлинале“, като пожела успех на българските филми.

Участието на България тазгодишното издание на авторитетния кинофорум е в официалната селекция – с “Arcadia”, и в съпътстващата програма – с „Парчета живот“. 19-годишната актриса от Пловдив Маргарита Стойкова бе избрана за „Изгряваща звезда на европейското кино за 2024“, което поставя страната ни на състезателната писта и в програмата „Европейски изгряващи звезди“. В „Берлинале талънтс“ участие ще има и младият режисьор, хореограф и продуцент Коста Каракашян.

Министър Кръстев и министър Рот се договориха за съвместна работа по представянето на творци от двете държави на различни фестивали. В края на срещата министър Кръстев отправи покана към колежката си да гостува в България.

1.jpg


(Иван Върбанов, 26.01.2024 г., Берлин)

Сподели

Коментари

Изпрати