МЕЖДУНАРОДНИЯТ БАЛЕТЕН КОНКУРС "САРА НОРА ПРИМА" 2024 ПРИСЪДИ ГРАНД ПРИ НА ДЖОНГ - У МУН ОТ РЕПУБЛИКА КОРЕЯ

7 Юли 2024г.
449718277_501951432176982_3008490032078312627_n.jpg


НЮЗ БГ РЕПОРТЕР

На 6 юли, в залата на Държавна Опера Бургас завърши второто издание на Международния балетен конкурс "Сара-Нора Прима" SARA-NORA PRIMA INTERNATIONAL BALLET COMPETITION.

За първи път конкурсът присъжда и Гранд при, на стойност 10 000 лв.

С голямата награда бе удостоен Джонг-У Мун от Република Корея -
диплом, плакет, гастрол в Софийска опера и балет, награда от Джофри Балет – Чикаго.
Награденият  ще открие Третият Международен конкурс „Сара Нора Прима” догодина със спектакъл на сцената на Държавна опера Бургас.

Международното жури на Конкурса „Сара-Нора Прима” присъжда следните награди: 

ГРУПА А – участници между 9 и 12 години 
Първа награда момичета - Магдалена Златева-България 
Втора награда момичета - Александра Янева-България 
Трета награда момичета – Доника Маноилова- България 

Наградените в тази категория получават като награда гастрол в спектакъл на балетна школа „Маша Илиева” на сцената на Софийска опера. Също така получават: стипендия за обучение в Балетно училище Кафантарис – Солун.

Група В – от 13 до 16‐годишна възраст.  

Първа награда юноши не се присъжда

Първа награда девойки - 2000 лв. 
Анна Гичева- България /диплом, плакет, и награда на името на прима-балерината Милена Симеонова – 1000 лв., както и картина, която връчи Владислав Симеонов, дарител на конкурса./ 

Втора награда юноши не се присъжда

Втора награда девойки -1500 лв.
Риана Милотинова - България /диплом, плакет, двуседмичен стаж в Държавна опера –Белград/. 

Трета награда юноши -1000 лв.
Християн Гичев - България /диплом и плакет/.  

Трета награда девойки -1000 лв. 
Лора Илова - България  /диплом и плакет/.
Тя получава и възможност за двуседмичен стаж в Държавна опера –Белград. 

Група С – участници между 17 и 26 години. 

Първа награда мъже - 5000 лв.
Со-Джун Ким, Република Корея /диплом, плакет, гастрол в Държавна опера и балет Стара Загора. 

Първа награда жени - 5000 лв.
Со-Йон Хонг, Република Корея  /диплом, плакет, гастрол в Софийска опера и балет - връчени от  Марта Петкова. Наградената ще открие Третият Международен конкурс „Сара Нора Прима” догодина с цял спектакъл на сцената в Бургас. 

Втора награда мъже - 3000 лв. 
Шиничиро Ебе - Япония.

Втора награда жени - 3000 лв.
Анастасия Попова - България.

Трета награда мъже - 2000 лв.
Мин-Су Ха, Република Корея и Анхел Хиралдес Варела  - Испания.

Трета награда жени - 2000 лв.
Сонг-Мин Ким, Република Корея, журито присъди още една трета награда на Ю-Джин Хан република Корея; 


Бяха раздадени следнитте допълнителни награди:

Дениз Дерелиоглу, Турция, срочен договор за Държавна опера Стара Загора, а също и награда на името на примабалерината Маша Илиева - 500 лв.. 

Андреа Генова и Анна Гичева - участие в спектакъл на Софийската опера и балет. 

Джонг У-Мун и Со Йон Хонг – гастрол в централна партия в представление на Софийската опера и балет.   

Балетни костюми от партньорите на конкурс „Гришко България” получиха Никол Тошева и Ясмина Арсова. 

Радост Брайкова, и Ясмина Арсова получиха право на двуседмичен стаж в Държавна опера и балет Белград.

Християн и Анна Гичеви, Рада Николова и Стефани Николова бяха удостоени с награда -  участие в спектакъл на Държавна опера Стара Загора.

Шиничиро Ебе прие участие в Гала концерт в Национален театър на Солун и покана да проведе Мастер класове в София, Солун и Белград организирани от Балкански Алианс. 

Награди на Джофри балет - скулър шип за тренировъчната програма на балета в Чикаго връчи Огулджан Борова. 
Удостоени са: Християн Гичев и Анна Гичева. 

Джонг У-Мун също получава награда от Джофри Балет. 

За първи път е учредена Награда за съвременна хореография. Оперната прима Силвана Пръвчева осигурява 500 лв. Наградата бе присъдена на Ангелина Гаврилова за хореография. 
 
Бе обявена и специална награда на община Бургас, връчена от кмета на Община Бургас Димитър Николов. Тя е за най-добър участник, който е бургаският възпитаник -  Иванина Иванова, паричната премия е на стойност 1000 лв.
 
В конкурсната програма, която продължи 4 дни в 3 възрастови групи, и съпътстващата Международна балетна академия SARA-NORA MASTER International BALLET ACADEMY, която продължава до 9 юли, взеха участие над 140 млади балетисти от държави на няколко континента.

Освен отличените с парични награди от впечатляващия награден фонд, осигурен от Министерство на културата, със съдействието на Община Бургас, някои участници получиха и договори с културни институти, възможност за гастрол и специализация.

Сред официалните лица на церемонията по награждаването на Международния балетен конкурс "Сара-Нора Прима" и галаконцерта на лауреатите бяха:  г-н Найден Тодоров - министър на културата, г-н Димитър Николов - кмет на Община Бургас, г-жа Джи И Чо - временен ръководител на мисията на Република Корея, генералният директор на БТА  - г-н Кирил Вълчев, г‐жа Диана Саватева Diana -  зам.‐кмет с ресор "Култура и вероизповедания", г‐н Михаил Ненов - зам.‐кмет с ресор „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“, доц. д-р Александър Текелиев - директор на Държавна опера - Бургас,  представители на местната общинска администрация и други официални лица.

На церемонията по награждаване - на сцената присъстваха членовете на многоуважаемото международно жури:
примабалерината, хореограф, артистичен директор, автор на академични статии в областта на балета - професор Сеон Хии Джанг (Република  Корея); премиер солистът на Щатс опера Берлин, бивш директор на балета в Загреб и понастоящем съветник на министъра на културата на република Хърватия - Леонард Яковина; примабалерина и репетитор на Софийската опера и балет, преподавател НМА и хореограф - професор Маша Илиева (България); артистичният  ръководител на балета на Истанбулсата опера, прима балерина в Истанбул, а също и на Фландърския балет в Кралство Белгия - Айшем Сюнал (Турция); примиер солистът и репетитор на Софийската опера и балет, преподавател в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" в София – Никола Хаджитанев (България); артистичният директор на балета в Стара Загора, прима балерина на Софийската опера и балет, хореограф и преподавател – Силвия Томова (България); примабалерина и директор на балета в Националния театър на Белград Ана Павлович (Сърбия); примабалерината и художествен ръководител на балета в Софийската опера и балет – Марта Петков (България); премиер солистът на Синсинати и Джофри Балет, хореограф и педагог - Огулджан Борова (САЩ) и президентът на Международното жури - примабалерината и най-дългогодишния директор на балета в Софийската опера - Сара-Нора Кръстева.

Снимки: Държавна опера Бургас

(Нюз БГ Репортер)
449956878_501617478877044_2059411799610467444_n.jpg


Сподели

Коментари

Изпрати