МВР ЗАЛОВИ "ФИШИНГ" ИЗМАМНИЦИ

2 Ноември 2021г.
МВР ЗАЛОВИ "ФИШИНГ" ИЗМАМНИЦИ
The News BG Reporter - София, 2 ноември 2021 г. /

МВР удари престъпници, които са заразявали компютри и са точили данни и карти
Специализираната полицейска операция бе проведена от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“. Задържани са двама души, а от претърсени помещения на три адреса са иззети компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи.
Намерено е и неголямо количество канабис.
Разпитани са множество свидетели, извършени са и разпознавания.

Установено е, че престъпниците са използвали зловреден софутер, с който заразявали стотици компютри в страната.
Те разпращали стотици хиляди фишинг съобщения от името на частни съдебни изпълнители, несъществуващи телекомуникационни компании, както и промоционални предложения от верига магазини за техника, фалшиви уведомления от НАП, КПКОНПИ, Агенцията по вписванията, банки, призовки от Пътна полиция и др.
Към фишинг мейлите бил прикачен файл с компютърен вирус, неразпознаваем от много антивирусни програми. Заразените компютри били свързани с ползван от задържаните сървър (деактивиран и иззет от разследващите). Така киберпрестъпниците си осигурявали достъп до всички данни в заразените компютри - лични и фирмени документи, пароли за достъп до онлайн банкиране, профили в пощи и социални мрежи.

Средствата от сметките на пострадалите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и предавали на ръка на обвиняемите.
За целта били използвани подменени СИМ карти на титулярите.
Работи се по хипотезата, че за смяната на СИМ картите са били подпомагани от служител на телекомуникационна компания, който ги е снабдявал с данните на реалния им притежател.

Според събраните до момента доказателства за малко повече от 2 години  престъпниците са нанесли щети на три търговски дружества в размер на 1 млн. лева, десетки са измамените физически лица. 

Двамата задържани са привлечени от Специализираната прокуратура към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор, създаден с цел финансови облаги от компютърни измами (престъпления по чл. 321, ал. 6 и чл.212а, ал.1 от НК). На 29 октомври Специализираният наказателен съд определи за обвиняемите най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата по случая продължава, като всички физически или юридически лица, станали жертва по описаната схема, могат да подадат сигнал или предоставят допълнителна информация на ГДБОП.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.