online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Мария Захарова, говорител на Руското външно министерство: "РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН ПОДДРЪЖНИК ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗОВИТЕ БАРИЕРИ!"

8 Март 2021г.
Мария Захарова, говорител на Руското външно министерство: "РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН ПОДДРЪЖНИК ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗОВИТЕ БАРИЕРИ!"
Нюз БГ Репортер

На 3-ти март отбелязахме 143-та годишнина от Освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската освободителна война. Двустранните отношения между България и Русия се развиват в контекста на членството на България в ЕС, НАТО и различни други организации. Отново се повдига въпроса: готова ли е Руската Федерация да разгледа възможността за облекчаване на визовия режим с Република България? Как Министерството на външните работи на Русия гледа върху възможното премахване на визите между нашите страни за укрепване на двустранните отношения?

Ето какво отговори говорителката на Министерството на външните работи на Русия - Мария Захарова по време на брифинга й на 4-ти март.:

«Руската Федерация е последователен поддръжник, може да се каже дори по-силно — лобист за премахване на визовите бариери в отношенията с повечето чужди държави, включително и с България. Бяхме готови за този процес. Знаете за многогодишните ни преговори с Европейския съюз, който за съжаление, инициативно, без никаква връзка с реалната ситуация, ги спря. Ще напомня, че всяко облекчаване на визовите формалности може да се извършва само на взаимна основа. От наша страна подобна стъпка всъщност вече е предприета. След премахването на ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19, възнамеряваме да стартираме напълно електронната визова система, която значително ще улесни процедурата за получаване на виза за посещение в Русия.

България е включена в утвърдения списък на държавите, чиито граждани ще получават такива визи. Ако има взаимни стъпки, ние винаги сме готови да разгледаме всякакви официални инициативи на българските власти в тази посока.

Бих искала да подчертая, че според етиката на международните отношения предложенията за либерализиране на визовия режим се обявяват не чрез медиите, а в рамките на съответните преговорни процеси.

Ще подчертая още веднъж — готови сме за диалог».
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg