online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

МАРИЯ ГУЛЕГИНА СЕ ЗАВРЪЩА КАТО АМЕЛИЯ В СОФИЙСКА ОПЕРА НА 29 МАЙ

9 Април 2019г.
МАРИЯ ГУЛЕГИНА СЕ ЗАВРЪЩА КАТО АМЕЛИЯ В СОФИЙСКА ОПЕРА НА 29 МАЙ

Автор © Иван Върбанов 
 
След възхитителното си представяне на сцената на Софийската опера и балет в края на месец януари като Кундри в „Парсифал” на Вагнер, топ-сопраното, което шества по всички световни сцени и завоюва титлата „Кралицата на Верди” - Мария Гулегина, ще се представи като Амелия в операта „Бал с маски”. 

Гулегина гастролира с блестящи превъплъщения във всички големи роли на италианския композитор в най-престижните международни сцени.  Тя е единствената руска певица, която изиграва повече от 160 спектакъла в Метрополитън опера и излиза в главните роли от 17 оперни заглавия на сцената на Ла Скала. Суперлативите на критиката варират от "руското сопрано с вердиевска музика в кръвта си" до "вокално чудо".

В навечерието на дебюта си в София, по покана на акад. Пламен Карлатов, Мария Гулегина подчерта, че е пяла почти във всички големи оперни театри по света, а първото гостуване посвещава с преклонение, респект и уважение на паметта на великите гласове на България - Гена Дими-трова и Николай Гуров, с които не само е работила заедно, не само са били приятели, но ги чувства и като свои родители.

Мария Гулегина пее за първи път ролята на Амелия през 1987 година на сцената на Миланската Скала с Лучано Павароти.  Признава, че Верди е нейният любим композитор. Нещо повече – казва, че Верди е в кръвта й. Критиката я определя днес като едно от най-изключителните и въздействащи драматични сопрани в света, които се на сцена. Аз бих добавил към тази оценка: изключителен артист, с огромно въздействие – заради мощната емисия на гласа, способността й да се превъплъщава и най-важното – да пресъздава реалистично и многопластово героините си.  
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg