МАРИЯ ГАБРИЕЛ ПОДАДЕ ЗАЯВЛЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА, ОТТЕГЛЯ СЕ КАТО МИНИСТЪР — ПРЕДСЕДАТЕЛ

25 Март 2024г.
МАРИЯ ГАБРИЕЛ ПОДАДЕ ЗАЯВЛЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА, ОТТЕГЛЯ СЕ КАТО МИНИСТЪР — ПРЕДСЕДАТЕЛ | The News BG Reporter ®
Иван Върбанов, София, 25.03.2024 г. /

Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Информацията бе потвърдена от централата на ГЕРБ.

Мария е подала заявление до председателя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът е бил внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа. В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет.

В заявлението си Мария Габриел заявява, че “договореният “ротационен” модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, предполагаше смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата
отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решени”.

Мария Габриел подчертава още, че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно”.

(И.Върбанов, Medium, The News BG Reporter, PRESS BG NEWS AGENCY)
Сподели

Коментари

Изпрати